Helló, tavasz! Így ünneplik a nagyböjt kezdetét és a tél végét Libanonban

Zambo. Így hívják azt a fesztivált Libanonban, amelyet minden évben a húsvétra felkészítő nagyböjt kezdetén tartanak. Az emberek a Földközi tenger partján, Tripoliban feketére festik a testüket, és beöltözve vonulnak végig a városon. Nem csak keresztények: muszlimok is.

A Zambo leginkább a riói karneválhoz hasonlít. Ez nem is csoda, állítólag egy évszázaddal ezelőtt honosította meg egy Brazíliából visszatérő libanoni. Az ünnepséget a görög ortodox közösség szervezi. Reggel 7-kor kezdődik: 50 fiatal feketére, pirosra és kékre mázolja a testét, sokan szivárványszínű parókát és fűszoknyát húznak magukra. Zambo, zambo – kiabálják, miközben dob- és furulyakísérettel bejárják az utcákat.

Mindezt Tripoli Mina kerületében, ahol a lakók zöme muszlim. Sokan közülük fotózkodnak a felvonulókkal, vagy csatlakoznak hozzájuk, követik őket a tengerpartra. Ahol aztán a festett testű emberek beugranak a vízbe, és rituálisan lemossák magukról a festéket: ez a keresztelkedés jelképe – írja az Economist.

zimbo3

De nem mindenki örül. Ez haram – mondja egy idősebb nő, aki Aleppóból, Szíriából került Libanonba. A menethez az idén először több tucat állig felfegyverzett libanoni katona is csatlakozott. Eddig is kísérték őket civilruhás biztonságiak, de most először tartottak attól, hogy komolyabb támadás érheti a felvonulókat. Hisz a szomszédos Szíriában folyó polgárháború felerősítette a vallási ellentéteket Libanonban is. Igaz, leginkább a szunnita és a siita muszlimok között. Az egyik helyi lakos azt mondja a brit lapnak: a fesztivál összehozza a keresztényeket és a muszlimokat, és ez az igazi Tripoli, nem a lövöldözések és a robbantások.

zimbo6

Az ünnep azért is enyhítheti a feszültségeket, mert senki nem tudja, ki kicsoda – mondja az egyik szervező, az 50 éves Hanna Arwadi, miközben hupikék törpike kosztümjében csatlakozik a felvonulókhoz.

Fotó: AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez