Felrobbantotta magát az első amerikai dzsihádista Szíriában

Eddig  Franciaországból, Németországból és Nagy-Britanniából származó dzsihadistákról lehetett hallani, akik részt vesznek a szíriai polgárháborúban, s merényleteket, valamint háborús bűntetteket követnek el a hadsereg, a civilek és a többi lázadó csoport ellen. Most azonban már az amerikai hatóságok is megerősítették, hogy megvan az első amerikai állampolgárságú öngyilkos merénylő is.  

Abu Huraira al-Amriki fényképei inkább bizarrnak, mintsem félelmetesnek mondhatóak. Az Egyesült Államokban született és Floridában felnőtt férfi ugyanis számos mosolygós, vidám és nagy állatbarát fényképet tett közzé magáról a közösségi oldalakon. Sőt néhány esetben a saját arcát “oda photoshoppolta” a terroristák fejére. 

Amikor még al-Amriki az Egyesült Államokban élt, már akkor felkeltette az amerikai hatóságok figyelmét mivel szélsőséges prédikációról készült videófelvételeket tett közzé a Facebook oldalán, vagy dicsőítette az iszlamista csoportokat Szíriában és Egyiptomban. Vele kapcsolatban azonban hamarosan a hírszerzés legrosszabb rémálma vált valóra: ő volt az első amerikai állampolgár, aki öngyilkos merényletet tervezett és hajtott végre Szíriában. Az al-Nuszra Front a Twitteren tette közzé, hogy “Abu Huraira al-Amriki,vagyis az “Amerikai” fedőnevű harcosunk mártírhalált halt Idlibben. Allah fogadja be őt.”

Május 25-én Idlibben az al-Nuszra Front egy öngyilkos merényletet hajtott végre egy katonai előőrs ellen. A militáns csoport nyilatkozata szerint a 16 tonnányi (!) robannószerrel felszerelt teherautót az amerikai Abu Huraira al-Amriki vezette. A családja egyelőre nem erősítette meg a hírt, de a New York Times szerint az amerikai hatóságok biztosak benne, hogy al-Amriki életét vesztette a szíriai polgárháborúban. Az újság szerint több mint hetven amerikai állampolgár utazhatott Szíriába, hogy ott Bassár el-Aszad elnök kormánya ellen harcoljon.

Az öngyilkos merényletről készült felvétel, a robbanás 1:20-nál látható. Forrás: MEMTRI TV

{youtube}qzRNg9qcmP4{/youtube}

Ennél több sem kellett az FBI-nak, amely azonnal kijelentette, hogy szigorúbban fogják ellenőrizni a Szíriából visszatérő amerikai állampolgárokat. James Comey a Szövetségi Nyomozóiroda jelenlegi igazgatójának május eleji kijelentése pedig komoly vitát váltott ki az Egyesült Államokban. Szerinte nagy a valószínűsége annak, hogy az al-Kaidával kapcsolatba kerülő szélsőséges egyének, amint visszatérnek az Egyesült Államokba merényletet hajtanak végre az ország területén. ” Láttuk, hogy mihez vezetett Washington nyolcvanas és kilencvenes években tapasztalt külpolitikai gyakorlata, amikor a szélsőséges iszlamistákat támogatta. Az afganisztáni politikánk vezetett a szeptember 11-i terrormerényletekhez. A helyzet most rosszabb, mert most sokkal könnyebben lehet ki és beutazni. Tudjuk, hogy sokan el fognak menekülni az arab országból és majd az Egyesült Államokban keresnek menedéket, de vigyáznunk kell nehogy átlépjék a vonalat, ami egy újabb 9/11-hez vezethet.”

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez