Nagy hatótávolságú iráni rakétákat szállító hajót fogott el az izraeli haditengerészet

Szudánba tartó iráni teherhajót kapott el az izraeli haditengerészet elit egysége. A rakomány nagy hatótávolságú, Gázának szánt rakétákból állt – közölte az izraeli hadsereg. Az elitegység a nyílt tengeren csapott le rá.

Az éjjel ütöttek rajta az izraeliek a hajón, körülbelül 1500 kilométerre délre Izraeltől.  Eilatba vontatták. Az iráni Klos C panamai zászló alatt hajózott Szudán felé, és 200 kilométeres hatótávolságú rakétákat vitt – adja hírül az Israel News. Köztük olyan 302m jelűeket, mint amilyen Haifába csapódott be a 2006-os második libanoni háborúban. A rakománynak holnap kellett volna elérnie Szudánt, 10 napos út után.

A rakéták eredetileg Szíriából indultak, ahol Teherán köztudottan komoly arzenált tart. Onnét vitték őket légi úton Iránba, és rakták fel a hajóra. A következő állomás Irak volt, oda már cementes konténerekben kerültek a rakéták. Aztán a Vörös tenger következett az útvonalban, az ománi partok közelében. Az izraeli hadsereg mindvégig követte a hajót.

Az izraeli fegyveres erők szerint teljesen egyértelmű az iráni eredet, és a célállomás Gáza volt. A művelet jelentőségét mutatja, hogy az izraeli vezérkari főnök és a védelmi miniszter az operációs központból követte az eseményeket. A védelmi erők videót is közzétettek a rajtaütéskor talált rakétákról.

Izrael régóta azza vádolja Iránt, hogy fegyverekkel látja el a nagy terrorista szervezeteket, köztük a libanoni Hezbollah-ot és a gázai Hamaszt, Szudánon és Jemenen keresztül. Tavaly áprilisban az egyiptomi haditengerészet kapott el egy nagy fegyverszállítmányt a Sínai félszigettől délre. A török Anatolia hírügynökség szerint egy iráni halászhajóról volt szó, és a rakterében több mint 62 ezer lőfegyvert találtak, köztük AK 47-eseket, sok-sok lőszerrel.

2009-ben pedig ugyancsak az izraeliek ütöttek rajta a Francop nevű hajón, amely iráni fegyverekkel volt megrakva: ezeket a hírek szerint a Hezbollahnak szánták, a hajó Szíriában készült kikötni. De a legismertebb eset a 2002-ben a Vörös tengeren elkapott Karin-A hajóé volt: több tonnányi, Iránból Gázába tartó munícióval.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez