Idegen nőket bérelnek fel a bírósági tárgyalásokra szaúdi férfiak

Eddig tizen buktak le: Szaúd-Arábiában az igazságügyi minisztérium ennyi esetben derítette ki, hogy férjek rokonokat vagy idegen nőket kértek fel arra, hogy játszák el a feleségüket a bírósági tárgyalásokon. Naná, hogy többnyire válásról vagy tartásdíjról volt szó. A valódi személyazonosság megállapítása a nők esetében ránézésre nem könnyű az országban.

A hatóságoknak az tűnt fel, hogy nagyon sok nő vonta vissza a férje ellen benyújtott keresetét Rijádban, Dzseddában, Mekkában és Dammamban, vagyis a nagyvárosokban. Úgy, hogy közben ők maguk nem is tudtak erről. Egy kis nyomozás után kiderült: nem is a felperesek, hanem az alperes által megkért vagy megfizetett nők tették ezt. Egyszerűen eljátszották a feleség szerepét. A tanúk pedig lelkesen igazolták a személyazonosságot: előzőleg ők is leboltoltak a férjekkel.

Többnyire válási keresetekről van szó, tartásdíjról, örökösödésről vagy ingatlanok eladásáról. De volt olyan is, hogy egy férj a nővérét vette rá arra, hogy a felesége nevében kérje annak idő előtti nyugdíjazását. Nem tetszett neki ugyanis, hogy az asszony az Oktatási Minisztériumban dolgozott – írja az al Watan. Ez még idejekorán kipattant, a nő még meg tudta akadályozni, hogy akaratán kívül a partvonalra küldjék.

A hatóságok most arra figyelmeztetnek: két jogcímen is eljárást indítanak a szerepet játszó nők ellen. Egyrészt csalásért, másrészt személyazonosság ellopásáért. A megoldást az ujjlenyomatos azonosításban látják: ennek bevezetéséhez már meg is kezdték a felkészülést.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez