A Hamász egy Gázai-Sínai palesztin államot akart létrehozni

A múlt héten a Fatah nevű mérsékeltebb palesztin szervezet azzal vádolta meg az iszlamista Hamászt, hogy egy palesztin állam létrehozásáról tárgyalt Mohamed Murszival és az izraeli vezetéssel. Miután Egyiptomban betiltották a Hamászt és az új kairói kormány teljes mértékben a Fatahot támogatja, ezért a végletekig feszült a két palesztin szervezet viszonya. 

A Fatah azzal vádolta meg a Hamászt, hogy összejátszott az izraeli vezetéssel és a tavaly megbukott Mohamed Murszi egyiptomi elnökkel, hogy egy palesztin államot hozzanak létre a Gázai övezet és az egyiptomi Sínai-félsziget egyesülésével.
„Sajnálatos módon igaz ez a hír: régebben egy hasonló ötlettel állt elő Gamal Abden Nasszer egyiptomi államférfi és Anvar Szadat is, de ezt még akkor Izrael nem támogatta. Ugyanakkor Mohamed Murszi hatalomra kerülésével az izraeli vezetés felülvizsgálta a korábbi álláspontját.” – jelentette ki Ahmed Aszaf, a Fatah szóvivője.

A Fatah meg volt győződve arról, hogy amikor 2012. november 13-án kitört az újabb izraeli-palesztin fegyveres konfliktus, akkor Mohamed Murszi és Benjamin Netanjahu kiegyezett egymással, hogy egy a közös palesztin államot hoznak létre. A palesztin szervezet gyanúsnak találta Mohamed Murszi közvetítői szerepét a konfliktusban, óriási népszerűségét és befolyását a Hamászban. „Valóságos csoda volt a Fatah és Mahmúd Abbász számára Mohamed Murszi bukása Egyiptomban és egy új, sokkal jobb kormányzat hatalomra kerülése.” – tette hozzá Aszaf.

A Fatah és Hamász között már évek óta feszült a viszony és bizony rendkívül ellenségesen tekintenek egymásra, ami megnehezíti az egységes és független Palesztináért folyó harcot. Kairói közvetítéssel a két szervezet 2011-ben egyezményt kötött egymással, de ennek részleteiről még mindig nem tudni semmit. 2012-ben Dohában Abbász és Khaled Mesál – a Hamász száműzött vezetője – egy újabb szerződést írt alá. Csakhogy ezt a Hamász vezetése nem fogadta el, s azzal vádolták meg Mesált, hogy egyoldalúan és a szervezet felhatalmazása nélkül cselekedett.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez