Itt az arab Nobel-békedíj

Már nemcsak Nobel-békedíjban részesülhet az, aki sokat tesz a világbékéért: itt a Maktum bin Rásid al-Maktúm Világbéke Díj, amelyet magáról a dubaji emírről neveztek el. Ezt magánszemélyek és szervezetek is megkaphatják, s a díj mellé egy másfél millió dolláros csekk is jár.

A héten a Dubaji Nemzetközi Béke Konvención bejelentették, hogy egy teljesen új díjat fognak bevezetni, amellyel elismerik azoknak az embereknek és szervezeteknek a munkáját, akik sokat tesznek a világbékéért. A szervezők csak úgy emlegették ezt a díjat, mint a „világ legdrágább békedíja.” Minden két évben sor kerül majd egy hivatalos ceremóniára, amelyen tadják a kitüntetést a másfél milliárd dollárnyi pénzösszeggel együtt.

Az ötlettel a Maktum bin Rásid al-Maktúm – a dubaji emír és az Egyesült Arab Emírségek miniszterelnöke – állt elő, s Abu Dhabi szintén támogatta ezt az elképzelést. A bizottság tagjai bejelentették, hogy az uralkodó iránti tiszteletből róla nevezték el a medált. A szervezők szerint ez a díj „nem kizárólag a muszlimoknak van fenntartva, hanem a világon bárki és bármilyen szervezet megkaphatja, vallási felekezettől függetlenül.”

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez