Töltények helyett elemek – Lézerfegyverekkel gyakorol a Hamász

A Hamászt rendkívül megviseli, hogy az egyiptomi hadsereg berobbantotta a legtöbb csempészalagutat, s Murszi bukása óta Kairó már a rivális Fatahot támogatja. A terrorista szervezet alig kap utánpótlást és az üzemanyag után már a lőszerrel is kénytelenek spórolni. 

A megszorítások elérték a Gázai-övezetben tevékenykedő Hamász rendfenntartókat is. Az üzemanyag után a lőszer is komoly hiánycikké vált. Emiatt a terrorista szervezet már nem engedélyezi sem a vaktölténnyel, sem az éles lőszerrel való gyakorlatozást. Ehelyett a Kalasnyikovokra lézert szereltek, hogy a tagok legalább így gyakorolják a lövészetet. 

“Ne úgy tekintsünk a lézerekre, mint a Hamász szegénységének a bizonyítványára. Ez egy óriási lehetőség, hogy csökkentsük a felesleges kiadásokat, nem is beszélve arról,hogy munkaerőt szabadítunk fel és sokkal nyugodtabbá tesszük a környéket.” – mondta az egyik kiképzőtiszt, Mohammed al-Nakála.

A tiszt magyarázata szerint ezzel sokkal kisebb a lebukás esélye, mivel egy teremben is meg lehet tartani a lőgyakorlatokat. Emiatt az izraeli hatóságok is sokkal nehezebben tudják bemérni a Hamász kiképzőtelepeit, hiszen viszonylag “csendben” zajlanak a gyakorlatok. Mindenki addig marad, amíg szeretne, bármikor igénybe vehetőek a lézerfegyverek. A találatokat pedig a kiképzőtiszt figyelemmel követi az egyik laptopon, amely a végén összegzi a lövész teljesítményét.

Egyelőre négy Kalasnyikovot alakították át “lézerfegyverré”, miközben a gépkarabélyokat felszerelték egy levegő-meghajtású mechanizmussal, amelyekkel tökéletesen visszaadható a valódi fegyver visszarúgása. Ezenfelül képes az eredeti fegyver lövésének a hangját is utánozni, igaz sokkal halkabban. Kétségtelenül a legnagyobb előnyt a “lézeres Kalasnyikovok” esetében az olcsóság jelenti. Egy másik kiképző szerint ezentúl sokkal olcsóbb lesz egy Hamász harcos kiképzése: 20 000 dollárról lemegy 1000 dollárra. “A lőszer ára az elmúlt hetekben megháromszorozódott, s ezért mindent meg kell tennünk a spórolásért” – jelentette ki. 

Azonban nem mindenki örül ennek a fejlesztésnek, például al-Halabi őrmester véleménye az, hogy az egész “komolytalanná teszi az egész lőgyakorlatot, s a katona úgy érzi, hogy ő valójában egy videojáték főhőse.” 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez