Ostrom-szakácskönyvet írnak a fiatalok a szíriai Homszban

Homsznak jutott ki talán a legtöbb a szíriai háborúból. Az ország nyugati részén fekvő város ma gyakorlatilag úgy néz ki, mint Drezda a 2. világháború után. Azok, akik életben és a városban maradtak, megpróbálnak túlélni. A fiatalok a facebookon ostrom-szakácskönyvet írnak: az oldalhoz, ahova felteszik az ötleteiket, hogy mit lehet sütni-főzni zöldségekből, fűszerekből, fűvekből és rovarokból (!), több mint 10 ezren csatlakoztak eddig.

Az 1 milliós Homsz két évvel ezelőtti, hónapokig tartó ostroma az egész polgárháború legvéresebb csatája volt, de ma sincs nyugalom ott: a múlt hét végén pokolgép ölt meg több mint tíz embert. A város egyes kerületei a lázadók, míg mások a kormányerők kezén vannak. Gyakorlatilag állandósult a frontvonal Homsznál. Az éhezést és az alultápláltságot úgy próbálják legyőzni a fiatalok, hogy ötleteket adnak egymásnak: mit is lehet készíteni azokból az alapanyagokból, amelyek egy részére békeidőben rá sem néznének. De most szinte kizárólag ezek érhetők el a számukra, legalábbis az Óvárosban.

Új receptek és találékony kombók jelennek meg napról napra az oldalon. Mielőtt közkinccsé tennék őket, az oldal alapítói kipróbálják mindegyiket, és külön figyelnek arra, hogy csak tápláló és jó ízű ételek kerüljenek ki. A fotók mellett gondos utasítások vannak arra, hogyan kell elkészíteni a fogásokat. Az oldal krédója az, hogy az éhezés és a szenvedés ellenére pozitívan kell élni, és majd eljön az a nap, amikor a türelem boldog élethez vezet. Meg a szolidaritás és az erő is, amely létrehozta ezt a különleges szakácskönyvet.

02-Preparing-the-fried-akidinia

03-Fried-grasshoppers

04-Salad-of-radish-leaves-with-olive-oil-and-pomegranate-sauce

05-Tray-of-green-cilantro-and-red-peppers

Sült füge gránátalmával és piros borssal.

07-siege-hot-dogs-made-of-flour-and-spices

08-fried-fig-leaves-with-akidinia-fruit

 

Siege-Food

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez