Belpolitikai földrengést idézett elő a bányarobbanás Törökországban

Még jelenleg is tart a bányászok kimentése Törökországban, de már most komoly népharag zúdult Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnökre és a hatalmon lévő Igazság és Fejlődés Pártra (AKP). Tüntetések, összecsapások, ellenzéki megmozdulások, viták és botrányos viselkedések jelemzik a török mindennapokat.

Kedden egy meghibásodott transzformátor robbanást idézett elő a Soma város melletti szénbányában. Pénteken kétszáznyolcvankettőre emelkedett a két nappal ezelőtti, nyugat-törökországi bányakatasztrófa halálos áldozatainak száma, és mintegy 142 bányász sorsáról továbbra sem lehet tudni. A mentés még jelenleg is zajlik, megállás nélkül szivattyúzák a levegőt a járatokban rekedt bányászok számára. 

A török miniszterelnök látogatása alaposan felkorbácsolta az indulatokat a baleset helyszínén, ahol gyilkosnak és tolvajnak nevezték őt. Erdogan ugyan teljeskörű, részletes vizsgálatot ígért a robbanás okainak kiderítésére, de csak olaj volt a tűzre, amikor kijelentette, hogy a Somában történt baleset nem ritka ebben a szektorban. A feldühödött családtagok rátámadtak Erdoganra és a török miniszterelnök – a testőreivel együtt – egy közeli boltban keresett menedéket, a dühös tömegből pedig többen összecsaptak a rendőrökkel. 

Forrás: Reuters

Erre még rátett egy lapáttal, hogy több újság is címlapon hozta le csütörtökön, amikor Erdogan egyik tanácsadója belerúg egy földön fekvő tüntetőbe, akit két rohamrendőr tepert le. A miniszterelnöki hivatal próbálta elhatárolni magát az esettől, egy névtelenül nyilatkozó tisztviselő „személyes ügynek” nevezte a történteket.

6099432 60e0f3b2d836b26cecdcb421b121539d x

Forrás: AFP Photo

A legtöbben Isztambulban tüntettek. „Gyilkosok” – írta fel szerdán a bányát üzemeltető cég épületére több száz tüntető, csütörtökön pedig már több ezer tüntetőt próbált könnygázzal és vízágyúval feloszlatni a rendőrség. A fővárosban, Ankarában nyolcszáz tüntető ellen lépett fel a rendőrség. Egynapos sztrájkot hirdetett több szakszervezet is, az egyik szakszervezeti vezető pedig arra kérte a tüntetőket, hogy vegyenek fekete ruhát, és vonuljanak a munkaügyi minisztérium épületéhez. A szakszervezetek azt állítják, hogy a bányák privatizációjával sokkal veszélyesebbek lettek a munkakörülmények, mivel a magáncégek a nagyobb profit reményében spórolnak a biztonsági intézkedéseken.

15093b4b-885d-460b-b909-d8d41ed013db 16x9 600x338

A török parlamentben is komoly vita alakult ki az ellenzéki és a kormánypárti képviselők között. A Köztársasági Néppárt (CHP) emlékeztetett rá, hogy a bányabiztonsági kérdések már egy hónapja is napirenden voltak. „Valamit tennünk kell ezeknek a tragédiáknak a megakadályozásáért.” – jelentette ki Ozgur Ozel, aki egy bányászsisakkal a kezében szólalt fel.  A CHP pedig parlamenti vizsgálatot követelt a bányabalesetek ügyében, és átfogó ellenőrzésekre tett javaslatot. Sőt a képviselők kérték, hogy Taner Yildiz energiaügyi miniszter mondjon le a pozíciójáról. Azonban mindkét javaslatot leszavazták a kormánypárti AKP képviselők.

A keddi szerencsétlenség az egész országban tiltakozásokat idézett elő, és aláássa Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök államfői ambícióit, mindössze néhány hónappal az elnökválasztások előtt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez