Visszafoglalta az aleppói börtönt a szír hadsereg

A szíriai hadseregnek sikerült feltörnie a felkelők több mint egy éve fenntartott ostromgyűrűjét a Szíria északi részén fekvő nagyváros, Aleppó legnagyobb börtöne körül – közölte csütörtökön az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) emigráns szervezet.

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz kötődő an-Nuszra Front és további iszlamista felkelőcsoportok közel 13 hónapos ostromgyűrűjét feltörve a kormányerőknek csütörtök hajnalban sikerült birtokukbavenni az aleppói fegyintézetet – mondta Rámi Abder-Rahmán, az OSDH igazgatója.

A Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányát támogató libanoni al-Majadín és al-Manár tv-csatorna szintén beszámoltak az intézmény visszafoglalásáról, valamint a közelben fekvő Hailán város bevételéről. A mintegy négyezer rabot fogva tartó börtön ellen a felkelők az elmúlt hónapokban folyamatosan robbantásos merényleteket követtek el, és összecsaptak az őrökkel. A hadsereg a légierő csapatai segítségével kedden indított támadást a fegyveres csoportok ellen.

Az OSDH illetékese elmondta: attól tartanak, hogy a kormányerők esetleg kivégeznek néhány fogva tartottat, majd halálukat a börtönt ostromló felkelők számlájára írják. A szervezet úgy véli, hogy a fegyintézetben uralkodó rossz körülmények és a támadások miatt mintegy hatszáz fogoly vesztette életét.

A szíriai hadsereg a június elején esedékes elnökválasztás előtt nagyszabású hadműveletet indított, hogy visszafoglalja az ország nagyobb városainak felkelők által ellenőrzött részeit.

A 2011 márciusában kirobbant szíriai polgárháborúban aktivisták adatai szerint eddig már több mint 160 ezren vesztették életüket. A harcok miatt mintegy kilencmillióan kényszerültek arra, hogy elhagyják otthonukat, közülük 2,7 millió ember menekült a szomszédos országokba.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez