Illegális szervkereskedelembe fogott az Iszlám Állam

Az Iszlám Állam nevű terrorista szervezet eddig is fekete kereskedelmemből, váltságdíjjakból, kőolajtermelésből, műkincsek eladásából, emberkereskedelemből és egyéb illegális tevékenységekből próbálta meg eltartani magát. Most azonban egy helyi orvos beszámolója szerint eddigieknél sokkal sötétebb és durvább módját találták meg a költségek finanszírozásának: az illegális szervkereskedelemben való részvételt. 

Siruvan al-Moszuli, egy Moszulban élő orvos szerint az Iszlám Állam egy új bevételi forrást talált magának: részt vesz az illegális szervkereskedelemben. Ez nemcsak azt jelenti, hogy “áthaladási díjért” cserébe szabad átjárást – sőt néha védelmet – biztosítanak a keletről jövő embercsempészeknek, hanem saját maguk is beszálltak az illegális bizniszbe. A terrorista szervezet által uralt területeken ugyanis hirtelen megindult a sebészek felkutatása és „toborzása”, komoly fizetést és védelmet ígérnek azoknak, akik részt vesznek az „a speciális orvosi programjaikban”.

Ezek a „projektek” azonban nem a betegek és a sebesültek ellátását jelenti, hanem olyan műtétek végrehajtását, amely során kiveszik a pánciens szerveit. Ezekbe átlagban nem a helyi, hanem a külföldi dzsihadistákat várják, pontosabban azokat, akik orvosi/sebészi/ápolói tapasztalatokkal rendelkeznek. Ezenfelül a „kalifátusban” egy külön egység is specializálódott, akik egyrészt ellátják ezeknek a szervműtéteket végrehajtó személyek védelmét, valamint ők azok, akik eljuttatják a kivett szerveket a közvetítőkhöz és ezeket aztán jó pénzért cserébe eladják azokat. 

Az orvos számos elképesztő esetekről számolt be az al-Monitor nevű weboldalnak. Legtöbbször a haldokló vagy a halott fegyveresekből veszik ki a szükséges szerveket, de olyanokról is van tudomása, hogy gyerekek lesznek a donorok, főleg ha olyan szervekre van szükségük, mint a vese. Ezt a terroristák egyfajta adóként fogják fel, mivel „ha egy családnak egyetlen gyereke  sem harcol az Iszlám Államért, akkor legalább így segítse a dzsihadisták ügyét“.

Ezekről a borzalmakról többek közt Fadel el-Garavi – az iraki emberjogi bizottság főbiztosa – is beszámolt még nyár végén. „Néhány hitvány orvos és sebész hátat fordítva az esküjének iraki gyerekekből vették ki a szerveket és adták el azokat a feketepiacon” – nyilatkozta a főbiztos, aki hozzátette, hogy képekkel és videókkal alátámasztott bizonyítékot nyújtottak át Bagdadnak és a nemzetközi szervezetnek.

A kép forrása: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez