Az iraki kormány biztonsági okokból bezáratta a hírhedt börtönt

Irak bejelentette, hogy biztonsági okokból bezárja a Bagdadtól nyugatra található, hírhedt Abu Ghraib-i börtönt, mivel a közelben egyre többször csapnak össze a szélsőséges fegyveres csoportok és az iraki hadsereg egységei. Az iraki kormány attól fél, hogy a militánsok ismét megpróbálják kiszabadítani a foglyokat, mivel a múltban már nem egyszer indítottak sikeres tamádást a börtön ellen.

Abu Ghraib mára fogalommá vált: a durva kínzások és az emberi jogok semmibevételének a szinonimája lett. 2004-ben az egész világot bejárták azok a fényképek, amelyen az látható, hogy az amerikai őrök miképp kínozzák és alázzák meg a foglyokat. A börtönt – a heves külföldi reakciók miatt- két évvel később bezárták. A botrány miatt a nemzetközi közösség elítélte az Egyesült Államok magatartását, és alapjaiban ingott meg az Irak ellen háborúzó amerikai hadsereg tekintélye.

Az iraki kormány szerint elővigyázatossági okokból döntöttek a létesítmény bezárása mellett, mivel Abu Ghraib egy “nyugtalan térségben” található. A büntetőintézetben fogva tartott mintegy 2400 rabot más, biztonságosabb térségekben fekvő börtönökbe szállították át.

A szóban forgó büntetőintézet a főleg szunniták lakta el-Anbár tartomány szélén helyezkedik el, amelyben az utóbbi hónapokban összecsapások zajlottak le a törzsi fegyveresekkel kiegészült kormányerők és az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz köthető, Iraki és Levantei Iszlám Állam (ISIL) nevű terrorista szervezet harcosai között. Tavaly júliusban ötszáz rabot szöktettek meg Abu Ghraib börtönéből, köztük az al-Kaida több műveleti vezetőjét. A támadásban tucatnyi fogva tartott és börtönőr vesztette életét.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez