Vége a belpolitikai állóháborúnak Irakban

Hosszú idő elteltével pont került az egyik legfontosabb iraki belpolitikai kérdésre: ki legyen a védelmi és a belügyminiszter. Ez azért fontos és vitás kérdés Irakban, mert a 2010-es választások győztese – és az azóta megbukott – Núri al-Maliki miniszterelnök mindkét posztot betöltötte, így próbálta meg bebetonozni a hatalmát. Haider al-Abádinak azonban sikerült ezt a problémát is megoldania.

2014. szeptember 8-án az iraki parlament jóváhagyta Haider al-Abádi miniszterelnök programját és egységkormányának összetételét, gyakorlatilag egyhangúlag elfogadták az iraki miniszterelnök jelöltjeit. Azonban a védelmi és a belügyminisztériumi posztra  nem sikerült embert találni, ezen a téren komoly nézeteltérések és viták alakultak ki a frakciók között. Szeptember 16-án a al-Abádi egy szunnita politikust, Dzsaber al-Dzsabbarit javasolta védelmi miniszternek, míg a síita Rijád Gareebet a belügyi tárca élére, de a képviselők egyik jelöltet sem támogatták.

A vita most ért véget,  sikerült embert találni a kérdéses posztokra. Mohamed Szálem al-Gabbani, a kormányfő vezette Jogállami Szövetség síita pártkoalíció tagja lett a belügyminiszter. Al-Gabbani politikatudományi egyetemet végzett Londonban és Teheránban is, s sokáig az egyik legismertebb ellenzékinek számított az emigráns iraki kormányban.

A védelmi tárca élére Khaled al-Obeidi, a dzsihádisták által elfoglalt Moszul városából származó szunnita képviselő került. Őt 175-85 arányban választották meg, ugyanakkor sokan bírálták, mert főtiszti rangban szolgált Szaddám Husszein hadseregében.

Más posztokon is történtek változások: az iraki turizmusért felelős miniszter Abdel Fahd al-Sirháb lett, aki a síita felekezethez tartozik. Ez azért fontos, mert Irak évenként jelentős bevételekre tesz szert a vallási turizmusból, az arab országban fontos síita emlékhelyek és a zarándokhelyek találhatóak. A nőügyi miniszter egy kurd nő, Baján Núri lett, miközben a szintén kurd Zebarit, akit először a védelmi tárca élére szántak, pénzügyminiszternek neveztek ki. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez