Elvitték az amerikaiakat a legnagyobb légibázisról Irakban, Obama légicsapásokat fontolgat

Ahogy a dzsihádisták masíroznak Bagdad felé, és megesküdtek, hogy elfoglalják a várost, amerikai cégek úgy döntöttek: több száz, az iraki kormánynak dolgozó munkatásukat telepítik át a legnagyobb légibázisról Bagdadba. És meg is tették – jelentette az AFP hírügynökség. Közben Washingtonban kizárták, hogy szárazföldi csapatokat küldjenek Irakba, a hírek szerint Obama elnök rövid távú katonai megoldáson töri a fejét, beleértve esetleges légicsapásokat is.

A baladi légibázis 80 kilométerre északra fekszik Bagdadtól. Valaha egyike volt a világ legforgalmasabb reptereinek: 36 ezer amerikai állomásozott ott, amíg 2011-ben iraki ellenőrzés alá nem került. De amerikaiak továbbra is maradtak ott: Bagdad megbízásából az F-16-os vadászgépekkel kapcsolatos programokon dolgoztak. Az Egyesült Államok Külföldi Hadi Eladások programjának támogatásával, de különböző cégektől kapták a fizetésüket, nem a kormánytól. “A kiürítés az érintett vállalatok döntése. Ezek az ő embereik, az ő gépeik” – hangsúlyozta egy neve elhallgatását kérő amerikai védelmi tisztviselő. Az Egyesült Államok nagykövetsége továbbra is változatlanul működik Bagdadban.

A dzsihádisták hétfőn este indították offenzívájukat Moszulnál, és gyorsan haladnak az iraki főváros felé a jórészt szunniták lakta északi és attól az ország közepe felé eső területeken. Elsöprő előrenyomulásuk és az iraki hadsereg összeomlása a térségben és világszerte döbbenetet váltott ki. Bagdad már szerdán jelezte,  hogy légi segítség kell neki az iszlamista militáns csoport visszaszorítására. Akkor Barack Obama amerikai elnök azt mérlegelte, hogy pilóta nélküli repülőgépekről hajtanának végre támadásokat az Iraki és Levantei Iszlám Állam harcosai ellen, akik egy észak-dél irányú offenzívában közelednek Bagdad felé. 

Amerikai kormányzati tisztviselők azt kizárták, hogy Washington újból csapatokat küldjön Irakba, de a rövidtávú katonai megoldások, beleértve légicsapások lehetőségét is, nem kerültek le a napirendről. “Biztosítanunk kell, hogy ezek a dzsihádisták ne vethessék meg tartósan a lábukat” – mondta az elnök az Associated Press szerint az Ovális irodában tartott tanácskozáson. Obama arról beszélt, hogy Iraknak nyilvánvalóan kiegészítő támogatásra van szüksége az Egyesült Államoktól és a nemzetközi közösségtől, hogy meg tudja állítani az Iraki és Levantei Iszlám Állam harcosait.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez