Menekülnek a nyugati nagykövetségek Bagdadból

Habár az iraki hadseregnek sikerült lelassítania az Iszlám Állam Irakban és Levantéban nevű terrorcsoport előrenyomulását, de a helyzet még mindig kaotikus. A külföldi nagykövetségek ugyanis már menekülnek a fővárosból, készülve arra, hogy megindul Bagdad ostroma. Ellenben a magyar nagykövetség még helytáll az iraki fővárosban.

A nyugati országok hétfőn megkezdték bagdadi nagykövetségeik kiürítését, annak ellenére, hogy az iraki kormány állítása szerint átvette a kezdeményezést az ISIL nevű terrorcsoportról, akik az utóbbi napokban kiterjedt hadjáratot indítottak és elfoglalták az ország több fontos városát.

A diplomáciai személyzet kimenekítéséről szóló híreket eddig az Egyesült Államok és Ausztrália erősítette meg. A külképviseletek munkatársait elsősorban az iraki Kurdisztánban lévő Erbíl és az ország délkeleti részén található Bászra konzulátusain keresztül fogják elszállítani, mások pedig az Egyesült Államok jordániai nagykövetségére érkeznek majd.

Az Egyesült Államoknak körülbelül 5000 fős diplomáciai személyzete van jelen Irakban, amely Washington legnagyobb külpolitiikai missziójának számít. Ugyanakkor csak a kevésbé fontos személyzetet és azok családtagjait evakuálják az iraki fővárosból.Az amerikai külügyminisztérium ma reggel kijelentette, hogy Bagdadban továbbra is “működni fognak a vészhelyzeti szolgáltatások”, hogyha bármelyik amerikai állampolgárnak szüksége van biztonságra, ők garantálni tudják a szinte erőddé vált nagykövetség épületében. 

Brack Obama ma reggel további 275 katonát vezényelt Irakba. Az amerikai erősítésből mintegy 160 fő – köztük 50 tengerészgyalogos és több mint 100 más katona – már Irakba érkezett. Egy további, mintegy 100 fős egység egy Irakhoz közeli, harmadik országban állomásozik majd és mindaddig tartalékban marad, amíg nem lesz szükség a bevetésére. 

Washington emellett bejelentette, hogy erősítést küld a nagykövetségének is otthont adó, szigorúan őrzött bagdadi zöld zóna védelmére. “Az Egyesült Államok lehetséges válaszlépésnek tartja, hogy légicsapásokat mérjen az iraki iszlamista lázadókra, akik nemcsak a Közel-Kelet békéjét veszélyeztetik, hanem Amerikának és Európának is kárt akarnak okozni. – nyilatkozta John Kerry amerikai külügyminiszter tegnap este. A légicsapások mérése “nem a válasz egésze, de a fontos opciók egyike lehet.” Ugyanakkor Pentagon nagyon megosztottak a légicsapás sikerét illetően. Bár azt nem tagadják, hogy egy széleskörű légi offenzíva, lelassíthatja az ISIL előrenyomulását, de középtávon ezzel csak azt érik el, hogy beássák magukat az elfoglalt területeken. Gyors rendezésre csak akkor van lehetősége, hogyha szárazföldi hadsereget vetnek be Irakban, de erre Washington nem hajlandó. Más kérdés, hogy viszont megadnának minden támogatást a környező országoknak, hogyha beavatkoznának az iraki konfliktusba. Sőt az amerikai vezetés nem tartja elképzelhetetlennek azt sem, hogy végső soron az iráni Forradalmi Gárda lesz az, amelyik ellentámadást intéz az ISIL ellen, s megadnak nekik minden támogatást. 

“Magyarország iraki nagykövetségén zavartalanul folyik a munka, a személyzet hazamenekítése nem merült fel.” – jelentette ki hétfőn Szatmári Tibor Bagdadban akkreditált nagykövet. Szatmári Tibornak arról nincsenek adatai, hogy hány magyar állampolgár van jelenleg Bagdadban, számukat legfeljebb maroknyira becsüli. Irak egészét tekintve már több száz főről lehet szó – vállalatok alkalmazottairól –, ám ők biztonságos területen, Kurdisztánban dolgoznak. 

A magyar nagykövet elmondta, hogy Bagdadban nincs külön diplomáciai negyed, de a követségek – így a magyar is – az iraki főváros védettebb, kormányzati övezetében, az úgynevezett zöld zónában vannak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez