Elhagyják Irakot a külföldi olajipari munkások

Habár Irak déli területein egyelőre zavartalanul folyik a kőolaj kitermelés, a nyugati energetikai cégek már felkészültek arra, hogy Iszlám Állam Irakban és Levantéban (ISIL) nevű terrorcsoport támadást intéz az energiapari infrastruktúra és az ott dolgozó külföldi állampolgárok ellen. Ezért többen is kivonták onnan a dolgozóikat.

Bár a harcok egyelőre Irak északi részén zajlanak, de a néhány energetikai vállalat már hozzálátott a külföldi munkások evakuálásához. Legelőször az ExxonMobil lépett: a Nyugat-Kurna 1 olajmezőről vonja ki dolgozóit, a BP pedig nem sokkal később a hatalmas rumaliai mezőről küldi haza nélkülözhető személyzetét. A Shell viszont egyelőre kivár, szóvivője azonban közölte a Financial Times brit napilappal, hogy megvan az evakuációs terv arra az esetre, ha a helyzet a déli területeken is válságossá válik.

Múlt hét óta az olaj világpiaci ára lassan emelkedett.  Az iraki harcok miatt kilenc havi csúcsra drágult a globális alaptípusnak tekintett Brent nyersolajfajta hordója a csütörtöki londoni kereskedésben. A Brent napközben járt 115 dollár felett is, és a késői forgalomban sem maradt el sokkal ettől a szinttől.

Irak a világ nyolcadik legnagyobb olajkitermelője, és a Kőolajexportáló Országok Szervezetének (OPEC) második legfontosabb tagja Szaúd-Arábia után. Februárban napi 3,6 millió olajat termeltek Irakban, májusra kicsit visszaesett a termelés, de még mindig elérte a napi 3,3 millió hordót. Irak az elmúlt hónapokban nagyon fontos exportőrré vált, mert gyorsan sikerült növelnie a termelését, és így pótolta a Nigériában és Líbiában kieső termelési kapacitást.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez