Az Iszlám Állam olajnagyhatalom lehet a feketepiacon

Az Iszlám Államnak az egyik legfontosabb és legjövedelmezőbb bevételi forrása az általa elfoglalt területeken található kőolaj kitermelése és eladása. Habár Irak és az ENSZ is bünteti azokat a vállalatokat és országokat, amelyek a “kalifátussal” kereskednek, de a energiahordozók feketepiacán már fokozatosan jelentős tényezővé, sőt akár vezető “olajnagyhatalommá” válhat a terrorista szervezet. 

Tegnap Bagdad azon aggodalmának adott hangot, miszerint az Iszlám Állam „sikeresen csempészi ki és adja el” a kőolajat a feketepiacon, s mivel már „lényegében elfogyott” Moszul elfoglalása során megszerzett 400 millió dollár, ezért a terrorista szervezet leginkább az energiahordozók eladásából próbálja meg finanszírozni magát. “Ha így megy tovább, előbb-utóbb illegális olajnagyhatalom lesz az Iszlám Állam, s a feketpiacon gyakorlatilag kiszorítja a többi eladót.” – fakadt ki az iraki kormány. Habár konkrét országokat és energetikai vállaltokat nem említettek, de Bagdad figyelmeztette az „ismeretlen vásárlókat”: ha az Iszlám Államtól vesznek szénhidrogéneket, akkor iraki és nemzetközi büntetésekre, valamint szankciókra számíthatnak.

Közben Törökország tiltakozott azon vádak ellen, miszerint „ők juttatják el és értékesítik” a kalifátus kőolaját. „Az Iszlám Állam nem az ügyfelünk, nincs semmiféle energetikai kapcsolatunk velük. Komoly belpolitikai káosz van most Irakban, amelyet figyelemmel követünk, de nem avatkozunk be és nem használjuk ki a helyzetet.” – jelentette ki Taner Yildiz, a török energetikai miniszter.

Az Iszlám Állam jelenleg hat olajmezőt birtokol Észak-Irakban. Habár ezek nem tartoznak a legnagyobb kőolajmezők közé, de együttesen még mindig napi 80 000 hordónyi olaj kitermelésére képesek. Ezeket a feketepiaci árkon eladva naponként 8-8,5 millió dollárnyi bevételre tehet szert a kalifátus. Az Iszlám Állam a szomszédos Szíriában is termel kőolajat: naponként körülbelül 8000-10000 hordónyi kitermelést végeznek a a Deir ez-Zór tartományban. Júliusban elfoglalták a szíriai al-Tanak és al-Omárt kőolajmezőket, amelyek a legnagyobbak az arab országban.

Július végén orosz nyomásra döntés született az ENSZ Biztonsági Tanácsában arról, hogy súlyos szankciókra számíthat az az ország, vagy energetikai vállalat, amely az iszlám szélsőséges terrorista csoportoktól vesz kőolajat. A 15 BT tag nyilatkozatban ítélte el a szíriai és iraki szélsőséges csoportokkal folytatott kőolaj-kereskedelmet. Ez a rendelet vonatkozik a mindkét arab országban aktív Iszlám Államra és az al-Nusztra Frontra. Ha valaki tőlük vesz energiahordozókat, akkor „anyagi támogatást nyújt a terroristáknak”.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez