Moszkvában toborozzák az Iszlám Állam harcosait?

A moszkvai Szobornaja mecsetben készítik fel a szíriai küldetésre a harcosokat, jelentette november végén Akram Amonov, a Tádzsik Nemzetbiztonsági Tanács alelnöke. Az Oroszországi Muftik Szövetsége tagadta a vádakat, mondván rendszeresen tartanak előadásokat a szélsőséges nézetek visszafogására. Emiatt tavaly még együttműködést is kértek Tádzsikisztán, Üzbegisztán és Kirgizisztán nagykövetségeitől, amire a legelső még csak nem is válaszolt. Mennyire lehet Oroszország közvetítő a közép-ázsiai iszlamisták és a radikális Iszlám Állam között?

Ha nem is igaz a moszkvai toborzóirodáról szóló hír, aligha kétséges, hogy a közép-ázsiai vendégmunkások könnyedén ismerkedhetnek a szélsőséges iszlám nézetekkel az orosz fővárosban – fejtegeti a Rosbalt.ru cikke. Oroszországban ugyanis jóval kevésbé ellenőrzik a vallási közösségeket, mint az érintett államokban (kivéve Kazahsztánt). Üzbegisztánban és Tádzsikisztánban például minden egyes mecsetet hivatalosan regisztrálni kell. Oroszországban, a nyugati minta alapján, ez egyáltalán nem kötelező.

„Oroszországban tulajdonképpen egyáltalán nem kontrolálják a radikálisokat” – állítja Alekszej Voloszevics, üzbég politológus. Szerinte éppen ezért az üzbég és tádzsik szélsőséges iszlamista csoportok egy az egyben áttelepedtek az orosz területekre.

Az tény, hogy számos közép-ázsiai állampolgár erősíti jelenleg az Iszlám Államot, hivatalos becslések szerint 300 kazah, 500 üzbég, 360 türkmén, 190 tádzsik és 100 kirgiz. Danijar Koznazarov, kazah kutató szerint a szíriai radikálisok jóval népszerűbbek az afganisztániaknál. Ennek pedig praktikus okai vannak: a török-szír vízummentesség miatt ugyanis jóval könnyebb Szíriába eljutni, ahol ráadásul az életkörülmények is sokkal jobbak, mint a táliboknál.

Hogy mekkora szerepe lehet az orosz területeknek a dzsihádista nézetek terjedésében, pontosan nem lehet megmondani. Mindenesetre az tény, hogy a legnehezebb gazdasági helyzetben élő közép-ázsiai állampolgárok tömegesen vándorolnak Oroszországba vendégmunkásnak. Hivatalos adatok szerint jelenleg körülbelül egy millió tádzsik vendégmunkás dolgozik Oroszországban, akik a nyolcmilliós ország GDP-nek 60 százalékát küldik haza. A vendégmunkások közül a 27 milliós Üzbegisztánból érkezik a legtöbb,  körülbelül 2,3 millió fő. Az  5.700.000 fős Kirgizisztánból pedig 540.000-en dolgoznak Oroszországban. Ebben a három országban az iszlám a legelterjedtebb vallás. Üzbegisztánban a lakosság 88, Kirgizisztánban 82,7, Tádzsikisztánban pedig több mint 95 százaléka muzulmán.

Kép: Europress/AFP

Kapcsolódó cikkek:

Terjeszkedhet-e Közép-Ázsiában az Iszlám Állam?

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez