Csecsenek az ukrán front mindkét oldalán

Allah Akbar! – kiáltják a csecsen harcosok, akik orosz egyenruhában Donyeck mellett küzdenek a zöld-fehér-piros zászló alatt. Más csecsenek az ukrán hadsereg oldalán harcolnak. “Stinger”, az oroszbarát csecsen csapat parancsnokhelyettese a Reuters hírügynökségnek nyilatkozott.

Háromszázan vagyunk a Halál elnevezésű csecsen csapatban – mondta egy negyvenes éveiben járó harcos, aki erős kaukázusi akcentussal beszélt oroszul. Nem titkolja, hogy Oroszországból jöttek, és sokan közülük az orosz különleges erők emberei voltak. Jelenleg “szabadságon vannak, és önkéntesek Ukrajnában.” Moszkva folyamatosan tagadja, hogy katonái közvetlenül részt vennének a harcokban az ukrán hadsereggel szemben Donyeck és Luhanszk tartományban. A csecsenek elmondják, hogy korábban közülük is sokan az oroszok ellen harcoltak a két csecsen háborúban.

Az orosz elnök népszerűsége jelentős részben épp a csecsenföldi háborúknak köszönhető: honfitársainak többsége nagyra értékelte, hogy Oroszország megnyerte a háborút, még ha ennek borzasztóan nagy volt is az ára. Persze a csecsenek jelentős része nem fogadta el az orosz “megoldást”, nem állt át Oroszország oldalára. Néhány csecsen még az Al-Kaidába is belépett. A csecsen dzsihádharcosok főhadiszállása Pakisztán észak-nyugati törzsi területein van – ugyanott, ahol az ujgur és üzbég Al-Kaida harcosoké. Sok csecsen harcos küzd ma is Oroszország ellen Csecsenföldön. Éppen Putyin nagy beszéde előtt hajtottak végre nagy terrortámadást Groznijban, Csecsenföld fővárosában. 20 ember meghalt, köztük több katona és rendőr. Ukrajnában a hírek szerint nem az Al-Kaida csecsen osztaga küzd az ukrán hadsereg oldalán, hanem azok a csecsenek, akik Nyugatra menekültek a háborúk idején. Az oroszok mellett és ellen harcoló csecsen harcosok egymás esküdt ellenfelei Ukrajnában, ahol mindkét csecsen osztag a zöld-fehér-piros zászló alatt harcol, és azzal a kilátással veti magát a harcba, hogy Allah Akbar!

Kép: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez