A terroristák kezébe került egy egész iraki tartomány

Az újonnan megválasztott iraki kormány számára az egyik legfontosabb feladat, hogy leszámoljon a különböző militáns csoportokkal az arab országban. Azonban ez nem olyan könnyű feladat, mivel az egyik leghírhedtebb terrorista csoport, amely Szíriában is képviselteti magát, komoly harci tapasztalatokra tett szert és egymás után arat győzelmet a kormányerők felett. Erről a keserű tényről Bagdad is meggyőződhetett, amikor a militánsok elfoglaltak egy egész iraki tartományt.

Hatalmas vereséget szenvedtek ma az iraki kormányerők az észak-iraki Moszul városában. A hírhedt Iraki és Levantei Iszlám Állam (ISIL) több száz fegyveres indított támadást a keddre virradó éjjel a fővárostól, Bagdadtól mintegy 350 kilométerrel északra fekvő tartományi székhely ellen. Ezzel párhuzamosan lerohantak egy börtönt is, ahol kiszabadították a foglyokat, akik azonnal csatlakoztak a terroristákhoz.

A támadóknak a katonákkal és rendőrökkel vívott harcok után sikerült elfoglalnia Ninive tartomány kormányzójának a székházát, börtönöket és televíziókat, s végül az egész várost is. Atíl Nudzseifi kormányzó el tudott menekülni, vele együtt pedig körülbelül 150 000-en hagyták el a lakhelyüket.  Az egész észak-iraki Ninivei tartomány a militánsok kezébe került. A körülbelül három és félmilliós nagyságú tartomány – ahol főleg kurdok és szunniták laknak – kiemelten fontos Bagdad számára, mivel jelentős kőolajtartalékokkal rendelkezik.

Núri al-Máliki síita miniszterelnök szükségállapot bevezetését kérte a bagdadi parlamenttől Moszul elfoglalása miatt. Ezenfelül felszólította a hadsereg vezetését, hogy akadályozza meg a dezertálásokat és szervezzék újjá az erőiket. Ugyanis a parlament szerint az iraki hadsereg katonái szétfutottak: ledobták az egyenruhájukat, hátrahagyták járműveiket, és elmenekültek. Al-Máliki ezenfelül figyelmeztetést adott ki, mert az iraki hírszerzés szerint az ISIL megindult a déli Szaláheddín tartomány felé.

Moszul a második olyan iraki város, amely teljes egészében a ISIL fennhatósága alá került. Januárban Bagdadtól nyugatra fekvő, Ninivével szintén szomszédos el-Anbár tartománybeli Fallúdzsa felett szintén megszerezték az ellenőrzést. Ám Moszul elesete és Ninive elfoglalása elsősorban biztonságpolitikai okokból aggasztó és veszélyt jelent az egész régió biztonságára nézve. 

Ninive és el-Anbár tartomány egyaránt határos Szíriával, s a határ könnyen átjárható. Most az ISIL a szíriai Rakkától kezdve, Moszulon át, egészen az iraki Fallúdzsáig bezárólag egy óriási területet ellenőriz, ahonnan állandó bázist építhet ki. Mivel gyakorlatilag ők uralják a határ mindkét oldalát, ezért gyakorlatilag beteljesülni látszik a terrorista csoport legfőbb vágya: egy iszlám állam létrehozása a kelet-szíriai és nyugat-iraki területek elfoglalásával és egyesítésével. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez