Nem jön a „kínai Mikulás”megmenteni Európát

Kína, Peking, Brüsszel – A legjelentősebb kínai hitelminősítő ugyanolyan sötét jövőt jósol Görögországnak, mint a három nagy „angolszász” intézet.

 

A Dagong kínai hitelminősítő intézet eggyel alacsonyabb kategóriába sorolta Görögországot. A kínai elemzők szerint elkerülhetetlen a görög adósság erőteljes átütemezése. Egyre szélesebb méreteket ölt a szigorral szembeni társadalmi ellenállás, a kormány kezdi elveszteni a kontrollt az események fölött. Ha ez a tendencia folytatódik, a Dagong tovább ronthatja a minősítést és Görögország belecsúszhat a legalacsonyabb „abszolút bóvli” kategóriába. A kínai intézet jövőre 7,2 százalékos visszaesést vár Görögországban, 2013-ra pedig 6, 8 százalékos GDP csökkenést. Nem állíthatja meg a negatív folyamatokat az új 230 milliárd eurós hitelcsomag sem, vélik a kínai elemzők.

A Dagong intézet minősítése persze nem vált ki olyan világméretű reakciókat, mint a három nagy, a Moody’s, a Fitch vagy a Standard & Poor’s elemzései, de ebben az esetben komoly jelentősége van a kínai várakozás közzétételének. Ebből ugyanis kiderül, nem jön a „kínai Mikulás”, aki majd görög kötvényeket vásárol, és általában kisegíti az egész eurózónát a hatalmas kínai valutatartalékokból. Az EU vezérkara sokszor azzal vádolta a nagy hitelminősítőket, hogy elemzésük nem elfogulatlan, mert piaci szereplőként kicsit mindig saját zsebre is dolgoznak – mondta az ING bank egyik vezető elemzője. Carsten Brzeski szerint azonban most kiderült, hogy a kínaiak is ugyanolyan következtetésre jutottak, mint a pokolba kívánt elemzők. Ebből az következik, hogy az uniós eurómentő tervek túl optimista várakozásokra épültek és ezek egyike az volt, hogy pl. Kína is beszáll a pénzügyi akciókba. De a Dagong intézet elemzése nem ezt valószínűsíti – mondta az ING szakértője.(Euobserver)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez