Levágni a korrupciós sárkány fejét-a kínai hadseregben

Kína, Peking –  “A Katonai Bizottság tagjainak meg kell fegyelmezniük házastársukat, gyerekeiket és munkatársaikat, hogy senki se fogadjon el megvesztegetést!” Erre hívja fel a Kínai Kommunista Párt új vezetése a hadsereg tisztikarát. Ezenkívül elrendeli, hogy a jövőben a vidéki inspekciós körutak során a főtisztek nem lakhatnak luxusszállóban, nem rendezhetnek óriási banketteket államköltségen.

Sőt szolgálati autójukkal is a forgalmi szabályokat betartva kell közlekedniük, nem pedig szirénázva, leállítva az egész környék forgalmát! A szigorú utasítás felhívja a hadsereg vezetőinek figyelmét, hogy a kommunista párt apparátusa már megkezdte e szigorú új szabályok alkalmazását. Pekingben állítólag már ilyen elvek irányítják a főváros pártbizottságának munkatársait.
A katonák azért kaphatták meg viszonylag gyorsan az új parancsokat az új vezetéstől, mert Hszi Csin ping azonnal a Központi Katonai Bizottság elnöke is lett, vagyis ő a fegyveres erők főparancsnoka! A múltkori őrségváltás idején elhúzódott a hatalom átadása. Most viszont az első számú vezető azonnal tudatta a főtisztekkel is, hogy új korszak kezdődik. Persze korrupcióellenes kampány már sok volt Kínában. A pártkongresszust megelőzően kínos adatok láttak napvilágot a New York Times-ban arról, hogy maga Hszi Csin ping és családja is milliárdos dollárban számolva is!
Ettől függetlenül Kína új első számú vezetője már a pártkongresszuson a korrupció ellenes harcot nevezte fő céljának. Nyilván felmérte, hogy a kormányzó kommunista párt hatalma szempontjából a korrupció lehet a legnagyobb veszély. Egyik fő vetélytársát, Csungking város egykori első emberét épp korrupció és hatalommal való visszaélés miatt zárták ki a kommunista pártból, melynek vezetője szeretett volna lenni! Po Hszi laj ehelyett a börtönből figyelheti, hogy az új vezetés épp vele statuál példát: még a Politikai Bizottság tagja sem érinthetetlen! A figyelmeztetést most a katonai vezetőkre is kiterjesztették. Közülük nagyon sok Po Hszi laj barátja és szövetségese volt. Most akár a korrupció ellenes hadjárat áldozata is lehet Kínában, ahol az új vezetés elszánta magát: levágja a korrupció sárkánya fejét!…

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez