Az izraeli hadsereg 80 embert vett őrizetbe három eltűnt tizenéves miatt

Izraelt csütörtök óta három, Ciszjordániában eltűnt fiú sorsa tartja lázban. Netanjahu kormányfő szerint a Hamasz rabolta el őket, a szervezet ezt tagadja. Eddig 80 palesztint vettek őrizetbe az ügyben.

A 16 éves Naftali Frenkelnek és Gilad Shaarnak a 19 esztendős Eyal Yifrach-kal együtt veszett nyoma, miután tanítás végén hazaindultak egy szemináriumból csütörtökön. Utóljára Gush Etzionnál, a zsidó telepeknél látták őket, Jeruzsálem és a főként palesztinok lakta Hebron között. Azóta az izraeli tévéállomások folyamatosan rajta vannak a történetükön.

Eddig 80 palesztint vett őrizetbe az izraeli hadsereg, többségében a Hamasz iszlamista mozgalom tagjait. Úgy vélik, a három fiatalembert elrabolták. Benjamin Netanjahu miniszterelnök meg is nevezte a gyanúsítottját: az Izrael által terrorszervezetnek tartott Hamaszt. Ez a militáns csoport rabolta el még 2006-ban, és tartotta fogva 5 éven keresztül Gilan Shahin tizedest. Aki végül ezer bebörtönzött palesztin szabadon engedéséért cserébe szabadulhatott.

Most sokan attól tartanak, hogy ha a diákokat nem sikerül megtalálni, akkor tovább romlik a térségben a helyzet. Ez a legnagyobb tehertétel a kétoldalú kapcsolatokban azóta, hogy áprilisban hét év után kibékült a Fatah és a Hamasz, és bejelentették: palesztin egységkormányt hoznak létre. Az izraeli hadsereg mindenesetre közölte: felkészült minden lehetséges forgatókönyvre, a palesztinok pedig “kollektív büntetéstől” tartanak – jelentette a BBC.

Izrael “intenzív hadműveletet” indított a három tizenéves megtalálása érdekében, palesztin tisztségviselők pedig azt nyilatkozták, hogy segítik a keresést. Netanjahu szerint a Palesztin Hatóság felel azért, hogy az izraeli diákoknak ne essen bajuk. Válaszul a palesztinok arra mutattak rá, hogy a fiúknak olyan területen veszett nyomuk, amely teljesen izraeli ellenőrzés alatt áll.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez