Áttörés a Fatah és a Hamász közötti viszonyban: Marad az egységkormány

Az izraeli gázai légicsapások és katonai invázió után komoly belharcok kezdtek dúlni a Fatah és a radikálisabb Hamász között. A viszály odáig fajult, hogy Mahmúd Abbász az áprilisban kötött kiegyezés felmondásával fenyegetőzött, s minden jel arra mutatott, hogy hamarosan vége  a palesztin egységkormánynak. Csakhogy csütörtökön a feleknek sikerült megállapodniuk abban, hogy a Gázai övezet teljes egészében a palesztin nemzeti egységkormány ellenőrzése alá kerüljön. 

Az előrejelzésekkel ellentétben a tegnap zajlott Fatah és Hamász közötti találkozó korántsem volt mentes az előrelépésektől, sőt az egyiptomi sajtó szerint a feleknek „igencsak áttörő” eredményt sikerült elérniük. A kedden kezdődött és csütörtökön zárult kétnapos, rendkívül zárt ajtók mögött zajló egyezkedések elsődleges célja az volt, hogy a legutóbbi gázai háborúnak átmenetileg véget vető fegyvernyugvás hosszú távú fenntartását célzó tárgyalások októberi folyatásán stabil, egységes palesztin frontot alkossanak Izraellel szemben.

“A fizetését minden közalkalmazott az egységkormánytól fogja megkapni, hiszen palesztinok, a kormány pedig minden palesztiné” –jelentette ki Azzám el-Ahmed, a Fatah-küldöttség elöljárója a Hamasz másodikszámú vezetőjével sajtótájékoztatón, amelyet Músza Abu Marzúkkal közösen tartott. Ezenfelül a két palesztin szervezetnek sikerült megegyeznie abban is, hogy közösen adják a rendvédelmi és biztonsági erőket, valamint az izraeli és az egyiptomi határon közös adminisztrációt és határvédelmet tartanak fenn. Sőt a Fatah ígéretet tett arra vonatkozólag is, hogy a Hamász adminisztratív és egészségügyi rendszere szintén részesülhet az európai uniós támogatásokból.

Az Erős Szikla elnevezésű izraeli hadművelet, amely július 8-ától augusztus 26-áig tartott, után a két palesztin szervezet között megromlott a viszony, s veszélybe került a 2014 áprilisi Fatah-Hamász kiegyezés. “Hamász nem tiszteli a palesztin egységkormány létrejöttekor kötött megállapodásokat, s az iszlamista szervezet továbbra is önkényuralmat gyakorol a Gázai övezetben. A Fattah nem fogadja el a szituációt, főleg azt, hogy egy árnyékormány működik Gázában.” – ez többek között maga Mahmúd Abbász jelentette ki még szeptember elején.

Ezért a két palesztin szervezet vezetése kétnapos tárgyalásokba kezdett Kairóban. Egyrészt a Fatah azt vetette a Hamász szemére, hogy nem engedi ki a kezéből a Gázai övezet feletti ellenőrzést és nem hajlandó bizonyos kérdésekben az együttműködésre, miközben ők provokálták ki az izraeli légicsapásokat és szárazföldi inváziót. Ugyanakkor a radikális palesztin szervezet szerint a Fatah nem hajlandó folyósítani a Hamász közalkalmazottjainak fizetését.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez