Kína az Indiai óceánon is szembeszállhat a kalózokkal

Seyshelles-szigetek, Kína – A Seychelles szigetek a kínai haditengerészet segítségét kéri a hajózási biztonság erősítéséhez.

 

 Különleges diplomáciai külsőségek között fogadták az Indiai óceán-i Seychelles-szigeteken a kínai védelmi minisztert. De a formaságokban gazdag látogatás tartalomban sem volt szegény. Jean-Paul Adam, a szigetcsoport külügyminisztere ugyanis ünnepélyesen felkérte Kínát: küldjön hadihajókat a Seychelles- szigeteket övező vizekre, mert errefelé a hajóforgalmat egyre jobban veszélyeztetik a szomáliai kalózok. Jelenleg is tucatnyi seychelles-i halász van a banditák fogságában. De nemcsak a halászat van veszélyben, hanem a szigetcsoport egész gazdasági élete, hiszen minden tengeri úton érkezik. Ezen túl szélesebb nemzetközi érdekek is kockán forognak, hiszen az Indiai-óceán Seychelles-t övező körzetében zajlik a világ tengeri kőolaj forgalmának kétharmada.

Az EU és az amerikai haditengerészet hajói már járőröznek, az Egyesült Államok fontos haditengerészeti bázist tart fenn a Seychelles- szigeteken, de az ellenőrizendő terület olyan hatalmas, hogy további erőket kell bevonni. Ezért fordult most a szigetcsoport Kínához. Peking minden bizonnyal készséggel tesz majd eleget a felkérésnek, amely azt jelzi: Kína az Indiai óceán-i térségben is megkerülhetetlen tengeri hatalom.(RFI)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez