Kína támogatja az Európai Uniót az adósságválság leküzdésében – legalábbis szavakban

Kína, Peking – Fu Jing kínai külügyminiszter helyettes egy hétvégi tanácskozáson Bécsben elmondta, hogy az Európai Unió a világ legnagyobb egységes gazdasága és nem szorul arra, hogy ” megmentsék”. Sem Kína, sem pedig más feltörekvő államok, mint India, Brazília vagy Oroszország nem játszhatják el a” megmentő” szerepét.

A World Policy Conference hétvégi tanácskozásáról beszámolva a kínai közszolgálati televízió  megemlíti, hogy az Európai Unió polgárai sokkal jobban élnek, mint Kína népe.  A külügyminiszter helyettes asszony el is magyarázta a rászorulóknak, hogy mire gondol: “Az Európai Unió Kína legnagyobb kereskedelmi partnere, technológiai importunk egyik fő forrása. Mi azzal segítünk Európának, hogy fokozzuk a behozatalunkat. Örömmel vesszük, ha befektetéseket eszközölnek az európai cégek Kínában, de ebben viszonosságot várunk el Brüsszeltől.”Azt a kínai külügyminiszter helyettes kifejezetten sértőnek nevezte, hogy a mostani helyzetet összevessék a száz évvel ezelőttivel amikor néhány európai nagyhatalom megpróbálta gazdaságilag gyarmatosítani Kínát.

 

A kínai külügyminiszter helyettes nem beszélt arról, hogy hazájának szándéka lenne európai államok kötvényeit megvásárolni. Korábban voltak ilyen remények pl.Görögországban, ahol az athéni parlament felállva tapsolta meg Ven Csia pao kínai kormányfőt, aki segítséget ígért a görög válság megoldásában. De aztán kiderült, hogy Kína konkrét vásárlásokra gondol pl. a pireuszi kikötő megvételére és nem a kockázatos görög állampapírok beszerzésére. Kína jelezte, hogy a pénzügyi problémák megoldására a legalkalmasabbnak a Nemzetközi Valutaalapot tartja.
Végül a kínai külügyminiszter helyettes kiemelte, hogy Európa államai a világháború után rájöttek a béke előnyeire és létrehozták az Uniót.”Ez más régiók számára is példa lehet, persze a helyi sajátosságok figyelembevételével ” – mondta Fu Jing kínai külügyminiszter helyettes Bécsben, a World Policy Conference hétvégi tanácskozásán

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez