Kim Dzsong un csak bábu lesz!- vagy mégsem?

Észak-Korea, Berlin –  Ezt jósolja a kérdés egyik legjobb európai szakértője, Eric Ballbach. A berlini Freie Universität professzora nemrég tért vissza Észak- Koreából.

 

 – Szeptemberben jártam ott, mindenütt ott virítottak az Ifjú Generális plakátjai. Így akarják hozzászoktatni a népet Kim Dzsong un szerepléséhez.Csakhogy ő még harminc éves sincsen és Észak- Koreában az öregeket tisztelik igazán. A most meghalt Kim Dzsong Il 20 évig készülődhetett a hatalom átvételére, fokozatosan vette át a tisztségeket. Kim Dzsong un csak 2009 óta trónörökös. Észak-Koreában a vezető gárda átlagos életkora 80 felett van! Még mindig a koreai háború résztvevői vannak a kulcspozíciókban!  Sokuknak nyilván csikorgott a foga, amikor meghallották, hogy az ifjú Kim négycsillagos tábornok lett! Sokan úgy vélik, hogy az Ifjú generális azért is rendelte el tavaly egy dél-koreai sziget tüzérségi megtámadását, hogy ezzel növelje a tekintélyét.”

–  Mégis, mi változhat?

-A külpolitikában semmi. A belpolitika pedig olyan, mint a fekete doboz, nem tudunk róla túlságosan sokat. Az valószínű, hogy felértékelődik Kim Dzsong Il nővérének és a férjének a szerepe. Kim Kyong hui és férje Csang Szong tek már ma is nagy szerepet játszik. A férj pl. a Legfelső Védelmi Tanács alelnöke. A Kim család más tagjai is pozícióhoz juthatnak. Kim egyelőre csak bábfigura lehet, a kulisszák mögött mások döntenek.

 

-A két Korea között még mindig csak fegyverszünet van, lehet-e békeszerződés és egyesülhet-e két Korea?

 

 – Nagyon megváltozott a helyzet. Észak- Korea ma atomhatalom, és ezért sokkal magabiztosabb. Sokkal kevésbé fél a külső agressziótól, mint korábban. A hatalom szerkezete viszont nem változott meg. Ahhoz alulról jövő nyomás kellene. Csakhogy szervezkedni egyáltalán nem lehet Észak-Koreában. 2009-ben volt egy pénzreform, amely igen kedvezőtlen volt a lakosság számára. Voltak is szórványos tiltakozások, de hiányzott a szervezettség. Emiatt úgy gondolom, hogy rövidtávon változás nem várható Észak Koreában.- nyilatkozta Ballbach professzor a berlini Freie Universität tanára.

 

Eddig az interjú, néhány apró megjegyzés: Kim Dzsong un nem biztos, hogy bábu lesz, hiszen a hírek szerint máris ő a titkosszolgálat főnöke. Apja a hadseregre támaszkodott, az ifjú generális  előnyben részesítheti a titkosszolgálatot, ahol évfolyamtársait már kulcspozíciókba helyezte el. És akkor még nem beszéltünk a pártról, amely nyilván nehezen viseli, hogy háttérbe szorította a hadsereg. Kínában állítólag azt tanácsolták Kim Dzsong Ilnek, hogy küldje nyugdíjba az idős tábornokokat és a fiatalabb pártaktivistákra támaszkodva kezdjen reformokat. A változásokat ugyanis csakis felülről lehet elkezdeni, éppúgy, mint Kínában Mao elnök halála után.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez