46 indiai nővér esett csapdába Irakban

Nem tudja elhagyni Tikrit városát az a 46 indiai ápolónő, aki a Vöröskereszt felhívására az egyik helyi kórházban dolgozik, de szeretne hazamenni miután a várost elfoglalták a fanatikus szunnita dzsihád harcosok.

India bagdadi nagykövetsége kapcsolatban áll a nővérekkel, akik a körülményekhez képest jól vannak. De mind szeretnének mielőbb hazamenni, mert tudják: a Vöröskeresztet az ISIS nevű fanatikus iszlamista szervezet emberei ellenséges intézménynek tekintik. Ezek a dzsihád harcosok a wahabbita elveket követik, amelyek tiltják a keresztény szervezetek és jelképek jelenlétét. Szaúd Arábiában, ahol nagyon erős a wahabbita befolyás, az Öböl háború idején az amerikai hadseregnek le kellett takarnia a vörös keresztet, nehogy a helyi fanatikusok fellázadjanak az Amerikával szövetséges királyságban. 

A tikriti kórházban dolgozó indiai nővérek többnyire Kerala államból valók és keresztények, ezért attól tartanak, hogy a dzsihád harcosok előbb-utóbb fellépnek velük szemben. Az indiai nagykövetség megpróbálja őket kihozni Tikritből, de az utak a háborús helyzet miatt nem biztonságosak. A legközelebbi repülőtér pedig Bagdadban van, amely mintegy száz kilométerre fekszik Tikrit városától.

Indiában is aggodalommal kísérik a dzsihád harcosok előrenyomulását Irakban, mert attól tartanak, hogy az iszlamista szervezetek ennek következtében megerősödnek India határterületein is. Indiában mintegy 150 millió muzulmán él, ez a lakosságnak több mint tíz százaléka. Ez a legnagyobb kisebbség, amelynek egy része gyanakodva tekint az új indiai kormányfőre, Narendra Modira, akit a hindu nacionalizmus képviselőjének tekint. Modi viszont meghívta beiktatására Pakisztán kormányfőjét, ilyen gesztusra a független India és Pakisztán megalakítása óta még sohasem került sor – emlékeztet a BBC.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez