Leung Chun ying nyerte a választást Hongkongban

Kína, Hongkong – Peking máris gratulált Hong Kong új vezetőjének Hárman indultak a posztért, mind a három Peking embere volt, de a kommunista párt különböző frakciójához kötődött. A győztes a pekingi „liberálisok” jelöltje volt. Fő ellenfele a keményvonalas frakcióhoz kötődött.

 

Henry Tang sokáig favoritnak tűnt, ám belebukott a borpince botrányba. A helyi lapok megírták, hogy illegálisan borpincét épített házában, holott Hongkongban minden ilyen építkezés engedélyköteles. Tang zavarában feleségét hibáztatta az egész ügyért és ezzel végképp nevetségessé tette magát.

 

Valószínűleg nem ez pecsételte meg a sorsát, hanem az, hogy a Tiltott Városon belüli harcokban a kemény frakció alulmaradt. Csungking első emberét leváltották és a hírek szerint bíróság elé állítják. Így minden bizonnyal Hszi Csinping veszi át Kína irányítását az őszi pártkongresszus után. Őt a külföldi szakértők a „liberális” frakcióhoz sorolják.
Hongkong új vezére megköszönte a bizalmat, amely öt évre a város élére állította Leung 54- ben született Hongkongban, a helyi Műszaki Egyetemen végzett. További tanulmányokat folytatott Nagy Britanniában, ahol az ingatlan szakmát tanulmányozta. Hazatérve ingatlanügynök lett és sikeres üzletemberré vált. Már eddig is Hongkong vezetői közé tartozott. Hongkong jogrendje és gazdasági rendszere független Kínától, de politikai értelemben teljes az alárendeltség. Hongkong vezetőjét ugyanis nem demokratikus népszavazáson választják meg, hanem egy 1200 tagú elektori testület dönt. A testületben pedig biztos a „Pekingbarát” többség. Pekingben egy főmegbízott foglalkozik Hongkong ügyeivel. Ő mindig gondosan sárga nyakkendőt köt, ha Hongkongba látogat. Pontosan úgy, mint a régi kínai mandarinok, ha a császár megbízásából felkerestek valamilyen alárendelt tartományt ….

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez