Öngyilkos merénylet Kínában kisajátítás miatt

Kína, Peking –  Egy nő felrobbantotta magát az önkormányzat épületében, ahova házának kisajátítása ügyében hívták be. A robbanás a helyszínen megölte a nőt, két önkormányzati tisztviselő nem sokkal később belehalt a sérüléseibe. Több sebesültet Jünan tartomány  fővárosába, Kunmingba szállítottak.

 

A nőt azért hívták be, hogy aláírja azt a szerződést, mellyel lemond a házáról. Az önkormányzatok ilyenkor fizetnek ugyan egy kisebb összeget, de a tulajdonos úgy érzi, hogy becsapták. Ha tiltakozik, akkor közlik vele, hogy felsőbb államérdekről van szó. Valójában pedig egy helyi ingatlanvállalkozó akar a telken építkezni, és ő fizeti le az önkormányzati tisztviselőket.

 

Ez igen elterjedt jelenség Kínában, ám öngyilkos merényletre viszonylag ritkán kerül sor. Vagy ritkábban hallunk róla! Erről az esetről viszont az Új Kína számolt be. A Kommunista Párt vezetése nemrég elrendelte, hogy a nép panaszainak helyt kell kapniuk a közszolgálati médiában abban az időszakban, amikor előkészítik a sorsdöntő őszi pártkongresszust.
2011-ben Fucsou-ban volt egy hasonló öngyilkos merénylet. Akkor egy 52 éves munkanélküli robbantotta fel magát egy önkormányzati épület előtt. Rajta kívül három önkormányzati tisztviselő is meghalt. Kanszu tartományban egy banktisztviselő felgyújtotta azt a bankfiókot,, ahonnan korábban kirúgták, több mint negyvenen megsérültek.
A kínai kommunista párt nagyon tart a népi elégedetlenségtől, mert a dinamikus növekedés nagyon polarizálta a társadalmat, miközben a párt tanítása valamiféle egyenlőséget hirdet. A kínai kommunista párt mindenképp szeretné elkerülni azt a látszatot, hogy a nép szemében a gazdagok, az oligarchák pártja legyen. Kínában a helyi önkormányzatok a kommunista párt helyi irodáit jelentik, vagyis bármiféle önkényes döntés visszahullik az országot 1949 óta vaskézzel kormányzó kommunista párt vezetőinek fejére.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez