Japán recesszióban a választások előtt

Japán, Tokió – A harmadik negyedévében 0,9%- al csökkent a nemzeti össztermék Japánban. Az előző negyedévében 0,03%- os volt a csökkenés. Szakértők szerint a negyedik negyedév sem lesz jobb, pedig december 16-án választásokat tartanak Japánban. A kormánypárt tokiói tudósítók szerint veszíteni fog és 2009 után visszatérhet a hatalomba a Liberális Demokrata Párt, amely fellendülést ígér…

A japán kormány nemrég 10,7 milliárd dolláros  növekedési csomagról döntött, de a szakértők szerint ez kevés lesz ahhoz, hogy fellendülést idézzen elő. Miért gyengélkedik a japán gazdaság? Most elsősorban az erős jent és a kínai- japán szigetvitát hozzák fel fontos külső okként. Japán legfontosabb kereskedelmi partnere Kína, és a szigetvita miatt drámai mértékben csökkent a szigetország exportja legfontosabb piacára. Gondot okoz az is, hogy az eurózóna, amely szintén Japán fontos piacai közé tartozik, komoly problémákkal küzd, fogyasztása stagnál, illetve csökken.
Az ellenzéki Liberális Demokrata Párt nagyszabású csomagtervet ígér a recesszió ellen és arra ösztönözné a Nemzeti Bankot, hogy csökkentse az árfolyamot és árassza el olcsó hitelekkel a hazai piacot. A probléma csak az, hogy az elmúlt húsz évben ezt már sokszor kipróbálták. Japán államadóssága már így is csillagászati magasságokban van, és a növekedés mégsem indult be. A nagy vetélytárs, Kína időközben leszorította a dobogó második helyéről Japánt és dinamikus növekedésével mind fontosabb szerepet játszik a világgazdaságban. Közben Japán már több mint húsz éve a recesszióval küszködik ….

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez