Japán jegybankja még jobban megnyitja a pénzcsapokat, hogy elkerülje a stagnálást

Japán, Tokió –   Pénzzel árasztja el a piacot a jegybank Japánban- erről döntött kétnapos ülésén a vezetés, amely ” mindenképp szeretné elkerülni, hogy az ország visszatérjen a nagyon mérsékelt növekedés útjára.” Japánban a gazdaság kb. 20 éve ” az igen mérsékelt növekedés útján jár” ami magyarra fordítva stagnálást jelent.

Ezért is előzhette meg Kína, amely immár a világ második legnagyobb gazdasága. Az újonnan megválasztott kormányfő a gazdasági fellendülést nevezte meg fő céljának és ehhez kérte a jegybank támogatását is.
        Mit tesz konkrétan a Bank of Japan a fellendülés érdekében? Hatalmas összeggel, 900 milliárd euróval árasztja el a piacot. Ezt olyan formában teszi, hogy visszavásárol rövid lejáratú államkötvényeket, vállalati kötvényeket és ingatlanalapok kötvényeit vásárolja meg. De ez még nem minden. Ezenkívül azt is közölték, hogy 2014 tavaszáig meghosszabbítják azt a  konstrukciót, mely nagyon kedvező kamatozású hiteleket nyújtását teszi lehetővé a bankok számára. Ebből a hiteltípusból a bankok korlátlan összeget hitelezhetnek a jegybank támogatásával. Ez kb. 135 milliárd eurot jelent. Hitelkínálat tehát van a japán piacon, de az a kérdés, hogy lesz-e, aki felvegye, hiszen az exportadatok kiábrándítóak. Ezért a jegybank vezetői felszólították az új kormányfőt, hogy ő is találjon ki valamit.
        A liberális demokrata Abe Shinzo, aki nagy fölénnyel nyerte a választást a sajtó szerint 100 milliárd eurós élénkítő csomagon gondolkozik. Az új miniszterelnök december 26-án veszi át a hatalmat, és utána azonnal akcióba akar lépni. Ezért arra kérte a jegybankot, hogy módosítsa az inflációs céljait. Hivatalosan 1% az inflációs cél, a világon mindenütt örülnének ennek, de Japánban nem ez a helyzet! Ott ugyanis a deflációtól tartanak. Ezért az új kormányfő azt szeretné, ha a jegybank felfelé módosítaná az inflációs várakozásokat, így az 2% lenne. A Bank of Japan igazgató tanácsa erre kérésre most nem válaszolt. Annyit közöltek, hogy az új kormányfő hivatalba lépése után, januárban visszatérnek az infláció problémájára, hogy elkerüljék ” az igen mérsékelt növekedést “, amely miatt az elmúlt hat évben hét miniszterelnöke volt Japánnak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez