Az USA megelőzte az Európai Uniót és Kína legfontosabb kereskedelmi partnere lett

Kína, Egyesült Államok –  A többi között ezt közölte a kínai kereskedelmi minisztérium statisztikai osztályának vezetője Pekingben. Elmondta, hogy a gyenge uniós kereslet miatt Kína tavaly 6,2%-kal kevesebbet exportált az Európai Unióba, mint egy évvel korábban.

Így az Egyesült Államok lett Kína legfőbb exportpiaca. Az USA és az Európai Unió együtt a kínai külkereskedelem egyharmadát teszik ki, vagyis jelentőségük csökken, miközben Ázsia, Afrika és Latin Amerika szerepe dinamikusan növekszik.

A kínai exportadatok hét hónapon át kedvezőtlenek voltak, a december kedvező fordulatot hozott. Ez azzal is magyarázható, hogy Kínában 28%-kal nőttek az exporthitelek és ez elősegítette a fellendülést. A kedvező decemberi statisztikai adatok pozitív hatást gyakoroltak a tőzsdékre is: mindenütt emelkedést regisztráltak. A Bloomberg szakértője megállapítja, hogy a kínai adatok olyan fellendülést sejtetnek 2013-ra, amely a világ más részeire is átterjedhet, és kedvező hatást gyakorolhat a konjunktúrára az Egyesült Államokban is.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez