Halál az évfordulón

A Tienanmen téri diáktüntetés 24-ik évfordulóján meghalt Peking akkori polgármestere. Csen Hszitung ot /Chen Xitong/ a diákmozgalom hóhérának tartották a kínai fővárosban.

 

    A kormányzó kommunista párt veterán vezetője később már megbánta akkori kemény fellépését. Halála előtt publikált könyvében már arról írt, hogy “a Tienanmen téri diáktüntetés véres leverése elkerülhető tragédia volt, melyet sajnos mégsem kerültünk el!” A 83 éves korában elhunyt kínai kommunista politikus szerint “egyszer majd napfényre jut az igazság a Tienanmen tér ügyében!”
   Ki is volt Csen Hszitung és mi történt a Tienanmen téren 1989 júniusában? Csen Hszitung 1930-ban született és 1983-ban lett Peking polgármestere. Bekerült a hatalmat gyakorló Politikai Bizottságba is. A diákok reformokat követeltek és elfoglalták Peking központi terét. Csao Cejang a párt reformista szárnyának vezetője sírva kérte a diákokat, hogy menjenek haza, mert megtorlás következik. A diákok nagyrésze marad, a hadsereg lecsapott a térre: több százan vagy több ezren meghaltak. Pontos szám ma sincs.
   Ezek fasiszták!- mondta nekem a pekingi rádió tetején az egyik munkatárs-aki a kommunista párt tagja azóta is- lemutatva a városba bemasírozó kínai hadseregre. A főváros közvéleménye a diákok mellett volt, és ekkor Csen Hszitong polgármester a hatalom nevében felvállalta a véres akciót. Dicsőítette a hős katonákat, akik életük kockáztatásával megtisztították a Tienanmen teret “a lázadóktól”! Nem volt a polgármesternél gyűlöltebb személy akkor Pekingben. Elterjedt a hír: ő beszélte rá az ország első emberét a véres akcióra! Csao Cejang főtitkár, aki házi őrizetbe került, megerősíti ezt a verziót memoárjában.

   Az Állam foglya című könyv szerint Peking polgármesterének döntő szerepe volt abban, hogy a politikai bizottság lázadásnak minősítse a diákmozgalmat. Csen Hszitung elnyerte jutalmát: bekerült a halhatatlanok közé! Kínában így hívják a politikai bizottság állandó bizottságát. Nem sokáig tartott a dicsősége: 1998-ban leváltották és korrupciós ügyben bíróság elé állították. 16 éves börtönbüntetésre ítélték. 2006-ban szabadult, mert rákban szenved. Ennek a betegségnek lett most az áldozata a “Tienanmen tér hóhéra”. Aki a halála előtt megtért és önkritikát gyakorolt: Beszélgetések Csen Hszitunggal címen kiadott egy könyvet. Ebben elismeri, hogy a Tienanmen téren nem volt lázadás és így a hadsereg bevetése nem volt indokolt…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez