Óvóhely, csak férfiaknak

Csak férfiaknak. Ez a felirat volt az egyik óvóhelyen az izraeli Asdodban, mégpedig a rabbinátusi bíróság épületében. Egy parlamenti képviselőnő már leszedette a táblát.

Izraelben (is) vannak hagyományai a nemek elkülönítésének. De azért az szinte mindenkinél kicsapta a biztosítékot, hogy most, amikor gyakoriak a légiriadók a Gázából indított rakéták miatt, emiatt ne tudjanak biztonságos helyre futni a nők. Márpedig a felirat az asdodi rabbinátusi bíróság óvóhelyének ajtaján úgy szólt, hogy csak férfiaknak. A nők menjenek máshová. És az óvóhelyre vezető nyilak is egyértelművé tették, hogy csak férfiaknak van keresnivalójuk arrafelé.

A nőknek fenntartott “óvóhely” a bíróság irodái mellett volt, egy olyan épületrészben, amelybe csak úgy lehetett bejutni, ha valaki ismerte a zár kódját. Ráadásul semmilyen védelmet nem nyújtott volna egy becsapódó rakéta ellen – mondja a képviselőnő. Aki nem vitatja, hogy az izraeli kultúrában vannak hagyományai a nemi szegregációnak. De nem ilyenkor, amikor élet vagy halál múlik ezen.

A nagy sajtóvisszhang után a táblát leszedték. A rabbinátusi bíróság közleményt adott ki arról, hogy a felirat az egyik alkamazott túlkapása volt, a vezetők nem is tudtak róla. Sőt. Elítélik a szegregációt, a túlbuzgó kollégát pedig megbüntetik – írják izraeli lapok.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez