Otthagyta a hegymászókat a nepáli viharban a túravezető

Izraelben a nepáli hóvihar három izraeli áldozatát gyászolják, és attól tartanak, hogy negyedik halottjuk is lesz: az a 36 éves nő, akit egyelőre eltűntként tartanak számon. Az egyik túlélő azt mondja: magára hagyta őket a hirtelen lecsapó hóviharban a vezetőjük, amikor már az ösvények jelzéseit sem lehetett látni.

Gyakorlatilag kisöpörte az októberben rendkívül forgalmas hegymászó ösvényeket Nepálban három nappal ezelőtt a hatalmas hóviharral lecsapó Hudhud ciklon. A hóviharban legkevesebb 27-en vesztek oda, köztük lengyelek és izraeliek is. Az utóbbiak 25, illetve 30 évesek voltak, egy nő és két férfi. De Izraelben attól tartanak, még egy ádozat lesz: egy 36 éves nő, aki egyedül indult Nepálba, de ott csatlakozott egy csoporthoz. Őt egyelőre nem találják.  A sebesültek között is van 12 izraeli: fagyási sérülésekkel vitték őket kórházba. Az egyik túlélő azt mesélte a Yedioth Ahronoth-nak, hogy a túravezető, amikor a hirtelen jött viharban már maga sem látta az ösvényt keretező jeleket, fogta magát, és elmenekült. A 20 tagú nemzetközi csoportot a sorára hagyta a fagypont alatti hőmérsékletben.

“Világos volt mindenkinek: ha nem találunk menedéket, ott fogunk meghalni” – meséli a fiatal férfi a katmandui katonai kórházban, ahova a mentés után helikopterrel vitték. Amikor rájöttek, hogy a vezetőjük nem jön vissza, nem volt választásuk: az akkor már mínusz 20 fokos éjszakát a szabad ég alatt töltötték el, süvítő szélben. Ő a kezén és a lábán szenvedett fagyási sérüléseket, de így is szerencsésebb volt, mint azok, akiket lavina sodort el. Vagy azok, akik életben maradtak ugyan, de 24 órát vártak a mentőkre. Most azt mondja: ha kikerül a kórházból, megkeresik a cserbenhagyó túravezetőt.

Egy izraeli lányhoz, akit szintén a katmandui kórházban ápolnak, kiutazott az édesapja. Ő arról számolt be, hogy a vihar pillanatok alatt csapott le. A csoport, amelyben a lánya volt, kettévált. A túrázók egy része folytatta az utat felfelé, a másik visszaindult. Az utóbbiak jártak jobban. Köztük volt a 22 éves lány is, akit nagyon megviselt, amit látott: az, hogy halottakat vittek el mellőle.

Az időjárás változatlanul kegyetlen, de a mentés folytatódik. Így van remény arra, hogy nem lesz negyedik izraeli áldozat. Összesen 100 embert keresnek még a népszerű Annapurna ösvény mentén, de az esélyek a túlélésre óráról órára csökkennek, és újabb viharok vannak kialakulóban a térségben. Izrael mentőcsapatot küldött Nepálba, a sebesülteket pedig hazaviszi.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez