A vád terrorizmus – az ítélet halál

Kína ujgurok lakta tartományában három embert ítéltek halálra.

Áprilisban volt egy máig tisztázatlan összetűzés Xinjiang tartomány kasghari körzetében. Selibuya városában, egy ujgur család házába biztonsági emberek hatoltak be, tűzharc alakult ki, majd az épület, robbanások következtében, lángba borult. Az összetűzésben 15 hivatalos személy vesztette életét, a hatóságok hat „terroristát” lelőttek, és több személyt őrizetbe vettek. Most közülük öten álltak a kashgari  bíróság előtt. Kettőjüket halálra ítélték, hárman súlyos börtönbüntetést kaptak.

Az ítélet indoklása szerint a vádlottak szélsőséges vallási ideológiát terjesztettek, terrorcselekményekre készültek. Ezt az is bizonyította, hogy a hatóság a rajtaütéskor 10 bombát talált otthonukban. És végül persze az is benne volt az indoklásban, hogy rátámadtak a házukat „ellenőrizni” akaró hatósági személyekre, és közülük 15-öt megöltek. Ez az események hivatalos verziója, amit az Új Kína hírügynökség tett közzé. Az ujgur szervezetek szerint azonban egy, valójában politikától független családi konfliktust használtak föl ürügyül a hatóságok, hogy lecsapjanak az általuk már régóta szemmel tartott személyekre. Xinjinag tartományban a valamikor többséget alkotó, muzulmán és török eredetű nyelvet beszélő ujgurok ma már kisebbségben vannak.

Csak a lakosság 45 százalékát teszik ki. Az ujguruk vallásukat, kultúrájukat, identitásukat féltik a bevándorolt kínaiaktól. Vannak valóban szélsőséges ujgur csoportok is, amelyek kapcsolatban állnak a muzulmán világ terrorista hálózataival. De sok ujgur szervezet csak kulturális és vallási jogokért küzd, békés eszközökkel.

A kínai hatóságok azonban minden ujgur aktivistát szélsőségesnek, potenciális vagy tényleges terroristának tartanak és ennek alapján lépnek is fel ellenük. Xinjiangba nem engedik be a külföldi újságírókat, ezért egy-egy incidensekről nehéz eldönteni, hogy valóban terrorista jellegű akcióról vagy valamilyen, az elégedetlenség miatt kirobbant spontán tiltakozásról van szó. 

9BEC2630-1A9B-4269-95F2-75D89064428F mw1024 n s

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez