Nemcsak a kínai pénz megy Afrikába

44%-al nőttek az afrikai országok befektetései Kínában az elmúlt négy év során- állapította meg az Államtanács jelentése Pekingben. Kína 2009 óta Afrika legnagyobb kereskedelmi partnere.

A nemzetközi válság ellenére Kína és Afrika gazdaságot kapcsolatai dinamikusan fejlődtek az elmúlt négy év során- hangsúlyozza az Államtanács jelentése. Az Államtanács nem más, mint a nagyon népes kínai kormány elnöksége, ez hozza meg a stratégiai döntéseket gazdasági kérdésekben. Részletes jelentésük megállapítja, hogy a közvetlen kínai tőkebefektetések az afrikai országokban igen dinamikusan növekedtek, évente több mint 20%-kal! Mindezt egy olyan időszakban, amikor a globális gazdaságban a külföldi tőkebefektetések összértéke csökkent. 2009-ben 1,44 milliárd dollár volt az éves kínai közvetlen beruházások értéke Afrikában, tavaly ez a szám már 2,52 milliárd dollárra emelkedett. A kereskedelem is dinamikusan bővült, tavaly már majdnem elérte a 200 milliárd dollárt! Éves növekedése meghaladta a 19%-ot egy olyan időszakban, amikor a nemzetközi kereskedelem alig nőtt.

Külön kiemeli a jelentés, hogy a sikeres Dél-Dél együttműködés keretében immár Afrika államai is befektetnek Kínában: 2012-ben 44%-os növekedés volt 2009-hez képest.
A pekingi Államtanács jelentése egyáltalán nem foglalkozik a problémákkal, pedig az elmúlt négy év során rendszeresen raboltak el kínai munkásokat és mérnököket Szudánban és Nigériában. Többet közülük meg is öltek. Zimbabwében, Zambiában  és Dél-Afrikában rendszeresek a konfliktusok a kínai tulajdonú bányákban. Előfordult, hogy a feldühödött bányászok meglincselték a kínai menedzsert. Ám mindezek a negatív hírek nem változtatnak azon, hogy Kína immár átvette a Nyugat szerepét Afrikában, és a jövőben ez a tendencia- amennyiben Pekingen múlik  – tovább folytatódik majd.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez