Új Selyemút-program Kínától

Hárommilliárd ember él a Selyemút környékén, az ő együttműködésük meggyorsíthatja egész Ázsia, sőt az egész világ gazdasági növekedését. Erről beszélt Kína első embere a Nazarbajev egyetemen Kazahsztánban.

Hszi Csinping néhány nappal ezelőtt Türkmenisztánban járt, majd részt vett a G 20 csúcson Szent Péterváron. A hétvégén Kazahsztánban tárgyal, majd pedig Üzbegisztán és Kirgizisztán következik. Jelenleg az egykori szovjet Közép-Ázsiában Kína már átvette Oroszország szerepét a gazdasági életben. Hszi Csinping államfő természetesen azt hangsúlyozta, hogy Kína sohasem törekszik vezető szerepre a térségben. A gazdasági tények viszont azt mutatják, hogy a Mennyei Birodalom gyorsan nyomul előre a Selyemúton nyugat felé. Türkmenisztánnak Kína az első számú gazdasági partnere. Az ország fő ásványi kincsét, a földgázt nyolcezer kilométeres vezeték szállítja Kínába. Ez a világ leghosszabb gázvezetéke.
Kazahsztánnak is Kína az első számú gazdasági partnere. A kínai olajtársaságok nemrég szereztek jelentős koncessziókat a Kaszpi tenger mentén. A fogyasztási cikkek piacán az olcsó kínai termékek szerepe meghatározó. A cél az,- mondta Nazarbajev kazah elnök egyik tanácsadója – hogy 2015-re Kazahsztán és Kína kereskedelme elérje a 40 milliárd dollárt. Maga Nazarbajev elnök kijelentette: támogatja Hszi Csinping államfő javaslatát az Új Selyemút gazdasági övezet fellendítésére. Különösen fontosnak nevezte, hogy az oktatás terén is fokozódjon az együttműködés a térség államai között. Már ma is sok kazah diák tanul Kínában, és a számuk a jövőben minden bizonnyal emelkedni fog.
A Selyemút gazdasági régió a világ leggyorsabban növekedő körzete, amely – ha az együttműködés megvalósul – átveheti a vezető szerepet Amerikától és Európától.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez