Újra divatba jön Mao elvtárs Vörös Könyvecskéje

Díszkiadásban jelenteti meg a hadsereg Mao Cetung híres idézeteinek új változatát a kommunista Kína megalapítójának 120-ik évfordulójára. Mao elnök kis vörös könyvecskéje több mint egymilliárd példányban jelent meg. Ennél nagyobb példányszámot csak a Biblia és a Korán ért el.

“Nincs politikai célunk azzal, hogy új válogatást adunk ki Mao elnök idézeteiből. Nem is azt írjuk a címlapra, hogy Mao elnök, mert ez utalás lenne a a Nagy Kulturális Forradalomra. Az lesz a címlapon, hogy Idézetek Mao Cetungtól. Ez így semlegesebb. Ugyanúgy adjuk ki Mao Cetung kis vörös könyvecskéjét mint Konfuciusz mester műveit.” – jelentette ki a katonai akadémia ideológiai tanszékének vezetője, aki egy húsztagú csapat élén két évig dolgozott a könyvön. Lényegesen különbözni fog a korábbi kiadásoktól az új változat, már csak azért is, mert 240 ezer írásjelből áll vagyis terjedelme körülbelül a duplája az eredeti kiadásnak. 
Csen Jü /Chen Yu/ ezredes természetesen tisztában van vele, hogy Konfuciusz műve távolról sem vált ki olyan politikai érdeklődést mint Mao elnök kis vörös könyvecskéje. Nem véletlenül említette mégsem Konfuciuszt. A Nagy Kulturális Forradalom idején volt egy vérre menő kampány a Pi Lin Pi Kung vagyis kétfrontos harc Lin Piao és Konfuciusz ellen. Lin Piao marsall Mao elnök helyettese és kijelölt utóda. Állítólag puccsot kísérelt meg a hatalom átvételére majd Mongólia fele menekült. Gépét lelőtték vagy magától lezuhant. De ki volt Konfuciusz? Szakértők azt gyanították, hogy Mao elnök Csou Enlaj kormányfőre céloz vele. Az ő kijelölt utóda volt aztán Teng Hsziaoping, aki Kínát a reformok útján elindította.
A kis vörös könyvecske új kiadása akár támadás lehet a reformok ellen, melyeket a hadsereg néhány vezetője állítólag ellenez. A reformokról ősszel dönt a kormányzó kommunista párt vezetése, pontosan akkor amikor megjelenik Mao Cetung idézeteinek új változata díszkiadásban Pekingben.
(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez