Hat hónapos terhesen kényszerítették aborutszra

Liu Xinwenre hajnali négykor törtek rá az Állami Családtervezési Bizottság emberei.  Azonnal kórházba szállították, ahol megöltéák hat hónapos magzatát. A bűne annyi volt, hogy a pártbizottság engedély nélkül esett másodszor is teherbe. 

A Kínai Népköztársaság 1978-ben vezette be az “egy család – egy gyermek” politikáját, a cél, az akkor fenyegetőnek látszó népességrobbanás megfékezése volt.  Alapértelmezetten a városi családoknak egy, a vidékieknek, ha az első gyermek lány, két gyermekük lehetett. Harmadik gyermeket gyakoirlatilag csak a nemzeti kisebbségek vállalhattak. A politika ma már enyhült valamelyest – számos városban engedélyezték a második gyermeket, így a lakosság két harmada már a “kétgyermekes” régiókban lakik. A gyermekvállalás azonban még mindig szigorúan engedélyhez kötött – és az engedély nélküli terhességeket komolyan büntetik. (Ezért vannak vidéken még ma is millió számra olyan gyerekek, akik titokban születnek meg, és így felnőve is “illegális emberek” lesznek.) 

 

Liu asszonynak és férjének már van egy tíz éves fia. Fogamzásgátlás mellett esett teherbe, és már legalább négy hónapos várandós volt, amikor rájöttek, hogy újabb gyermekük lesz. Férjével úgy döntöttek, nem értesítik a hatóságokat, és nem próbálnak engedélyt kérni. Az szinte reménytelen lett volna, és féltek a kényszerabortusztól.  Remélték, hogy a hatóságok megelégednek azzal, hogy a gyermek születése után súlyos büntetést rónak ki rájuk – ez egyébként akár a család éves jövedelmének a tízszeresét is elérheti. Nem így történt. Azon a rémes hajnalon az Állami Családtervezési Bizottság vagy tucatnyi embere törte rájuk az ajtót. Liu asszony férjét lefogták, a nőt elhurcolták. A kórházban injekciót kapott, amitől a gyermek néhány órán belül meghalt. Ezután meg kellett szülnie a halott gyermeket, akit a kórház dolgozói egyszerűen kidobtak egy kukába.  A férjével ez után iratták alá a papírokat, amelyen, saját maga kéri a terhességmegszakítást. A cslád teljesen összetört, és most már csak abban reménykednek, hogy a további büntetést megússzák. 

 

Nem ez vaz első hasonló eset, ami jelentős nyilvánosságot kap. Néhány hónapja egy 23 éves nőt magzatát a terhesség hetedik hónapjában ölték meg a hatóságok, miután kiderült a család nem tudja kifizetni a hétszázezer forintnyi büntetést, amibe a második gyerek kerülne. Júliusban egy feldühödött apa egy hasonló eset után a Családtervezési Bizottság két emberét késelte meg. 

 

Kínában nem csak a hasonló ügyek miatt kritizálják egyre többen a családtervezési politikát. A népesség, az egykézés miatt, rohamosan öregszik, és hamarosan csökkenni fog a munkaképes lakosság aránya is. Az öregek eltartása már így is súlyos gond, és a demográfiai változások már a kínai gazdasági növekedést is veszélyeztetik. 

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez