Rendőrök akadályozták meg a választást a Maldiv-szigeteken

A turistaparadicsomban izzanak az indulatok. A jelöltek egymásra mutogatnak, a rendőrség és a bíróság egymás ellen szerül. Egyelőre nem lehet tudni, mikor és hogyan választanak végül elnököt. 

 Az országban csak 2008-ban tartották az első szabad választásokat, addig egypártrendszer volt, és Maumoon Abdul Gayoom elnök diktátori hatalommal vezette a szigeteket 30 éven át. Az első szabadon választott elnök Mohammed Nasheed a múlt évben kényszerült elhagyni hivatalát miután puccskisérlettel vádolták.  A szeptember 4-i első fordulóban is ő vezetett, de azt a második és a harmadik helyezett megóvta. Egyikük  a volt diktátor féltestvére. A nemzetközi megfigyelők ugyan szabadnak nyilvánították a váalsztást, a Választási Bizottság mégis – szoros eredménnyel – az ismétlés mellett döntött. 

 

Szombaton kellett volna az urnákhoz járulni, a rendőrség azonban közbeavatkozott. Elfoglalták a Választási Bizottság székházát, és lefoglták a szavazólapokat. Arra hivatkoztak, hogy szebálytalanságok történtek, bizonyos jelöltek nem írták alá váalsztói néjegyzéket, pedig za mostantól kötelező. A voksolást így nem tartották meg. A Választási Bizottságé s és a legfelőbb Bíróság is hatáskörének túllépésével vádolja a rendőröket. Az ellenzék pedig utcára vezényelte híveit, hogy tiltakozzanak az elmaradt választás miatt. A külföld aggodalmát fejezi ki a bíróság pedig megpróbál újabb dátumot kitűzni. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez