“Nemi Erőszak Fesztivál Asszámban”

Amerikai honlap után nyomoz az indiai rendőrség. A feljelentők szerint valólatlanságot állítottak – ez igaz is. De sosem mondták azt, hogy amit állítanak, igaz. 

 “A héten kezdődik az éves rendes Nemi Erőszak Fesztivál Asszámban” – írja a nationalreport.net. A cikk emlékeztet arra, hogy ez a hagyományos ünnep még az ókorból ered, amikor is egy bizonyos Baalkrishan Tamil Nadu egyszer az összes nőt megerőszakolta Ludhiana faluban. Akkora tiszteletet vívott ki ezzel a közösségében, hogy azóta minden évben megrendezik a nemi erőszak fesztivált, amin az kapja a Baalkrishan címet, és a koronát, aki a legtöbb kiskorú lányt tudja erőszakkal a magáévá tenni. Ilyenkor előre figyelmeztetik a vidék  7-16 éves női lakosságát, hogy lehetőleg ne mutatkozzon az utcán, mert bárki elkaphatja. Megszólalnak a cikkben a fesztivál szervezői, a résztvevők, akik már nagyon készülnek, hogy idén még több lányt kapnak el, hogy kiűzzék belőlük a démonokat, és a kanadai turisták is, akik azért jöttek ide, hogy megnézzék a folklorisztikus erőszakot.  Hihető? Sokan elhitték, kommenteltek hozzá, megoszották.  A nationalreport.net, amely magát a “Amerika legfüggetlenebb híroldalának” nevezi valójában leginkább a valóságtól független. Szatírikus oldal, amely a hírportálok stílusát, formáját utánozza, és anyagai – valahogy – kapcsolódnak a hírekhez. Éppen ezért tudnak olyan szórakoztatóak, egyszersmind sértőek lenni – ki melyik oldalról nézi. Bár az is igaz, sehol nem jelzik, hogy amit írnak, nem valóságos.

Asszámban sokan véresen komolyan vették a dolgot. A kommentelők általában felháborodtak, nem is azon, hogy miért ír valaki ilyet Indiáról, hanem, hogy miért pont az ő államukat említik benne. Az asszámi rendőrség már nyomoz – egyelőre ismeretlen tettes ellen. Ami azért furcsa kicsit, mert pár héttel ezelőtt ugyanez a cikk megjelent ugyanitt, csak akkor éppen Pandzsáb államot jelölték meg az éves rendes erőszakünnep helyszínéül.

Azt viszont a legelszántabb kommentelők sem vonják kétségbe, hogy a cikk valós problémát feszeget – valószínűleg ezért is vannak ennyire felháborodva. A múlt decemberi eset óta, amikor egy orvostanhallgató lány belehalt a tömeges nemi erőszakba Delhiben , és ami az egész indiai társadalmat megrázta szinte naponta kap fel az indiai sajtó hasonló eseteket. (Bár valószínűleg korábban is ugyan ennyi volt, csak nem törődtek velük.) Ismerősök és ismeretlenek kisebb-nagyobb csapatokban támadnak, kínoznak, erőszakolnak meg fiatal lányokat. Vidéken, városon egyaránt. A rendőrség, a társadalom úgy látszik tehetetlen, és az okokat keresi. Amit aztán a legváltozatosabb helyeken találnak meg – sokan éppen a lányokat magukat hibáztatják, és próbálják még jobban belekényszeríteni a hagyományos szerepekbe.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez