Rettegnek a szobalányok az egész világon!

Mint az köztudott, a világszerte szolgáló legtöbb cseléd, vagy szebb kifejezéssel élve « házi személyzet », bejárónő, szobalány és társai, a Fülöp-szigeteken látta meg a napvilágot. Bárhol is vannak, most egy emberként rettegnek honfitársaikért! 

A világon a legtöbb cseléd a Fülöp szigeteken látta meg a napvilágot, onnan indultak el Amerikába, Kelet-Ázsiába vagy épp a Közel-Keletre. A nagy tájfun idején égtek a telefonok: mi a helyzet otthon?

Szingapúr miniszterelnöke máris közölte: katasztrófavédelmi egységet küldenek a Fülöp-szigeteknek arra a pontjára, ahol a legnagyobb volt a pusztítás. Szingapúrban mintegy negyedmillió külföldi cseléd él, a döntő többségük a Fülöp- szigetekről érkezett. A szegényebb családokban szinte mindenütt van valaki, aki külföldön próbál szerencsét. A nők döntő többsége háztartási alkalmazottként helyezkedik el. Nem leányálom ez a munka, de otthon semmi sincs!
Különösen nehéz a Fülöp-szigetekről származó cselédek sorsa a Közel- Keleten. A döntő többségükben katolikus nők olykor még a vallásukat sem gyakorolhatják például Szaud Arábiában. Még a pápa is szót emelt azért, hogy a Fülöp-szigetekről származó hívők gyakorolhassák a vallásukat Szaúd-Arábiában.

A világon most szinte mindenütt gyűjtést indítottak a Fülöp- szigeteket sújtó katasztrófa következményeinek elhárítására. A Fülöp-szigetiek közösségei, pedig mindenütt élen járnak az adakozásban, annak ellenére, hogy a cselédek munkáját sehol a világon nem értékelik túlságosan sokra.

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez