Gyakornokot erőszakolt a főszerkesztő?

Egy feminista lap, a Tehelka című újság alapítója és főszerkesztője, Tarun Tejpal esett neki, a gyanú és vád szerint, egy fiatal lánynak. Tette mindezt egy szállodai liftben – az ipari kamera felvételét a rendőrség vizsgálja. Képünkön a főszerkesztő. 

Ha megáll a vád, amely szerint Tarun Tejpal, a Tehelka című feminista lap főszerkesztője megerőszakolta a gyakornokot – az rfi.fr netes lap szerint kétszer is! – hét évig ülhet, és gondolkodhat visszataszító tettén. De lássuk, mi is történt nagyjából két hete!

A főszerkesztő és egyben neves újságíró, Tarun Tejpal, valamint a szóban forgó lány egy konferencián vettek részt, amelyről együtt távoztak. Beszálltak a liftbe, amelyben a szerencsétlen gyakornok elmondása szerint a férfi kétszer is magáévá tette – a lány akarata ellenére! Elmondta a Tehelka főszerkesztő-helyettesének, aki már csak női mivoltánál fogva is megértően hallgatta a gusztustalan esetet.

Ám a lány családja és a főszerkesztő famíliája baráti kapcsolatban vannak, vagy voltak, sőt a gyakornok legjobb barátnője az erőszaktevő lánya, így érthető módon, nem volt könnyű az áldozatnak beszámolnia a történtekről. Először nem is hitt neki senki, ám Tarun Tejpal veszte a liftbe szerelt ipari kamera lett.

A botrány kipattant, ő pedig írt egy levelet, amelyben “sajnálatos incidensnek” nevezte a történteket, amely “ellentétes mindennel, amiben hisz”, majd elvonult hathónapos, fizetés nélküli szabadságra. Ezzel gyakorlatilag beismerte a tettét, a rendőrfőnök pedig máris közölte, nem lesznek elnézőek vele szemben csupán azért, mert tekintélyes lap főszerkesztője és neves újságíró.

Az már külön hab a tortán, hogy a Tehelka című újság elsőként tárta közvélemény elé a tavaly decemberi csoportos nemierőszak-botrányt. Korábban Indiában elnézőek kezelték ezt a bűntényt, és épp a Tehelka mozgósította a nőket: ne tűrjenek szótlanul! Ennek hatására a parlament szigorította a nemi erőszak büntetését, így ha valóban bebizonyosodik az erőszak, a Tehelkának valószínűleg új főszerkesztőre lesz szüksége.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez