“Hatalmas kárt okoztak a pártnak és a forradalomnak”

Észak-koreai forrásból is megerősítették: a diktátor nagybátyját, akit királycsinálóként és régensként emlegettek megfosztották hatalmától. Az utolsó csepp a pohárban a mindent tudó pénzügyi tanácsadó szökése lehetett.

A déli sajtó már napok óta cikkezett Csang Szongtek menesztéséről. Az első olyan jel azonban, ami arra mutatott, hogy a hír minden bizonnyal igaz meglehetősen orwelli volt: az egykor nagy hatalmú politikust kivágták egy filmből. A dokumentumfilmet az észak-koreaiak szombaton már kilencedszer nézhették meg a tévében, de ezúttal csonkítva. A Kim Dzsongunról szóló film új változatának 13 jelenetében Csang Szongtek arcát vagy felismerhetetlenné tették, vagy teljesen kivágták.

Az észak-koreai hivatalos hírügynökség, helyi idő szerint hétfő hajnalban aztán bejelentette, hogy „bűncselekményekért” eltávolították Csang Szong Teket a katonai tanács elnökhelyettesi tisztségéből. „Csang és követői hatalmas kárt okoztak a pártnak és a forradalomnak” – közölte a KCNA hírügynökség a Koreai Munkáspárt politikai bizottságának vasárnapi tanácskozása után.

A dél-koreai sajtó a szöuli hírszerzásre hivatkozva néhány napja már arról írt, hogy Csang bukott emberré vált, pedig az elmúlt két évben ő volt a fő támasza az ifjú diktátornak, Kim Dzsongunnak. A szöuli sajtó találgatásai szerint a fejlemény akár meg is rengetheti a phenjani rendszert. Csang ugyanis még az 1970-es években tűnt fel, katonatisztként az észak-koreai sztálinista rezsim alapítója, Kim Irszen is nagy becsben tartotta. Később a mostani vezető édesapjának, Kim Dzsongilnek a sógora lett, 1992 óta tagja volt az Koreai Munkáspárt központi bizottságának.

Pénteken az YTN dél-koreai hírtelevízió adott hírt arról, Csang pénzügyi tanácsadója átszökött a határon Kínába. Eszerint a férfira Kínában a dél-koreai titkosszolgálat, a NIS ügynökei vigyáznak. Politikai menedékjogot kért Szöultól. Hogy hol bújtatják, az nem világos, de valószínűleg nem Dél-Korea pekingi nagykövetségén, mert ott nincs jele kiemelt biztonsági készültségnek.

A pénzügyi tanácsadó menekülése azért is fájó, mert állítólag 15 évig volt tűzközelben, és nemcsak Csang, hanem a 2011-ben hatalomra lépett diktátor, Kim Dzsongun magánvagyonáról is sokat tud. A pénzügyi tanácsadó a legjelentősebb észak-koreai tisztségviselő, aki az elmúlt 15 évben dezertált az országból.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez