Teljesítette a küldetését a Liaoning

Visszatért a csingtaói kikötőbe a Liaoning kínai repülőgép-hordozó anyahajó, miután sikeresen teljesítette küldetését a dél-kínai tengeren.

A kelet-ázsiai ország első repülőgép-hordozó anyahajója szerdán érkezett vissza a kínai partokhoz. A déli vizeken a Liaoning 37 napig gyakorlatozott, a hivatalos tájékoztatás szerint többek közt ellenálló képességét, mélytengeri vizeken való hajózási sebességhatárait, irányíthatóságát vizsgálták, valamint felszerelésének megbízhatóságát tesztelték.

“Minden program a tervek szerint ment, a küldetés sikeresnek bizonyult” – fogalmaz a Hszinhua állami hírügynökség. A mostani volt a Liaoning leghosszabb útja, az Ukrajnától 1998-ban vásárolt, később felújított és átalakított repülőgép-hordozót 2012-ben állították hadrendbe.

A dél-kínai tengerre a központi televízió, a CCTV híradása szerint két irányított rakétákkal felszerelt romboló (a Senjang és a Sicsiacsuang) és két rakétahordozó fregatt (a Jangtaj és a Vejfang) is elkísérte az anyahajót. A Liaoning útja alatt – hangzik a beszámoló – J-15-ös vadászgépek hajtottak végre fel- és leszállási gyakorlatot.

A repülőgép-hordozó útjáról beszámoló kínai sajtó nem ejtett ugyanakkor szót arról a december eleji incidensről, mely az elmúlt hetekben a kínai és az amerikai sajtót is lázban tartotta. Az eset során egy, a Liaoning mellett tevékenykedő amerikai rakétacirkálóhoz túl közel úszott egy másik kínai hadihajó, így mindkét fél manőverezésre kényszerült.

Sikerült elkerülni az ütközést, az incidensért ugyanakkor mindkét fél a másikat hibáztatta. Azóta elcsendesedett a sajtó, de az eset 2009 óta a legjelentősebb kínai-amerikai vízi incidensként íródott be a történelembe.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez