Pénzt vagy gyermeket!

Súlyos pénzbüntetést kell fizetnie a híres kínai filmrendezőnek, mert egynél több gyermeket nevel. Csang Jimut (Zhang Yimou) 1,2 millió dollárra ( 270 millió forint) büntették meg, mert megszegte a kínai egyke törvényt.

A Családtervezési Hivatal az alapján állapította meg az összeget, hogy a házaspár mennyi bevétellel rendelkezett a gyermekek születésekor. Yimou ellen még decemberben adott be keresetet két ügyvéd. A rendező akkor elismerte, hogy megsértette az „egy család, egy gyerek” törvényt és elmondta neki és feleségének két fia, valamint egy lánya van. Mindezért bocsánatot kért és megígérte, hogy kifizeti a rá mért összeget. A már többször Oscar díjra jelölt művész olyan filmeket jegyez, mint A vörös lámpások, Az utolsó út, vagy A hős. Kínában az 1970-es évek vége óta van érvényben az „egy család- egy gyerek” törvény.

Jogos a kérdés, miért most derült fény az ügyre, amikor a 62 éves rendező gyerekei már réges-régen megszülettek. A gyerekek ügyében a feleség szülővárosa az illetékes és nem Peking, ahol a pár lakik. Wuxi városából rengeteg hivatalos levél érkezett, de a művész, aki a pekingi olimpia ünnepségeit is rendezte, nem vette ezeket figyelembe. Évekig húzódott így az ügy, mert a rendezőnek támogatói voltak a legfelső vezetésben. Ám Kína új első számú embere kiadta a jelszót: immár senki sem sérthetetlen. Erre aztán Wuxi hatóságai is felbátorodtak, és véghez vitték az ügyet.

A szegényeket és gazdagokat érintő megkülönböztetés miatt sok kritika éri az egykézést. Ugyanis a családok egy jelentősebb összeg megfizetése esetén kaphatnak jogot több gyermek vállalására. A szigorú egykepolitikáűn az elmúlt hónapokban enyhített a kínai vezetés – ma már ha a két szülő legalább egyike egyke, a párnak helyből két gyermekre van joga.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez