Egyelőre nincs bérlő a világ második legmagasabb épületére

Költségei alapján kínai cégek presztízs beruházásának tűnik a Shanghai Tower, amelyet jövőre adnak át, és még egyetlen egy négyzetméternyi területére sincsenek bérlői -írja az mfor.hu.

Jövőre Sanghajban átadják a világ második legmagasabb épületét, amely egyben az egyik legdrágább is lesz. A beruházást kínai állami vállalatok valósítják meg, akik az épület átadása előtt egy évvel döbbentek rá, hogy jelenleg egyetlen bérleti szerződésük sincs a 220 ezer négyzetméternyi irodaterületre. Ezért most lázas keresésbe fogtak, és valószínűleg olyan nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező tanácsadókat bíznak meg, amelyek Goldman Sachs, Morgan Stanley, vagy Credit Suisse szintű cégeket tudnak a Shanghai Tower-be “költöztetni”.

Ugyan az épület Sanghajnak abban a pénzügyi negyedében található, ahol az HSBC, a Standard Chartered, vagy a Citigroup is jelen van, a leendő megbízott ügynököknek nem lesz könnyű dolguk. A kínai város irodapiaca ugyanis nincs kirobbanó formában. Bár 2008-hoz képest – amikor az építkezést elindították – az irodák 16,4 százalékos üresedési rátája 2012-re 4,2 százalékra csökkent, de a folyamatosan átadásra kerülő újabb, és újabb épületkomplexumok tavaly ismét 5,5 százalékos üresedési rátát eredményeztek. És piaci elemzők szerint a tendencia egyelőre nem változik, már csak azért sem, mert a kínai gazdaság növekedési pályája várhatóan laposabb lesz a következő években, ami értelemszerűen az irodapiacra is kihat majd. A tapasztalatok szerint egyébként nem jó ómen, amikor egy ilyen jellegű megalomán építkezés kezdetét veszi egy gazdaságban. Az Empire State Buildinget, amely átadásakor a világ legmagasabb épülete volt, például 1931-ben avatták fel, a nagy gazdasági válság kellős közepén. Beruházásának kezdte 1928-ra datálódik, vagyis amikor még olcsó volt és bőven elérhető a pénz. Aztán jött a válság és a felhőkarcolót még a ’40-es években is sokan csak Empty State Building néven emlegették, ugyanis az irodák egy jelentős részére nem találtak bérlőt.

További érdekességek a toronyról az mfor.hu-n.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez