Két milliárd forint egy hamisítványért?

A Sotheby’s visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint egy az aukciósház által tavaly 8,2 millió dollárért elárverezett kínai tekercs hamisítvány lenne.

A New York-i központú aukciósház, amely a gyorsan növekvő kínai árverési piacon is próbálja megvetni a lábát, 14 oldalas dokumentumot adott ki a kalligráfiával díszített tekercs eredetiségének bizonyítására, és saját hírneve védelmére.

A Szung-dinasztia idején élt politikus-költő, Szu Si munkájáért 300 ezer dollár körüli összeget vártak. A csupán kilenc írásjelből álló tekercs leütési ára azonban ezt jóval meghaladva 8 229 000 dollár lett (1,88 milliárd forint). A vásárló, Liu Ji-csien kínai gyűjtő és üzletember kedden úgy nyilatkozott a kínai sajtónak, hogy eredetinek tartja a tekercset.

Az értékes műtárgy eredetiségét három sanghaji kutató kérdőjelezte meg egy kulturális emlékekkel foglalkozó, állami tulajdonú kiadványban megjelent cikkben, amely nagy port kavart a kínai médiában.

A Sotheby’s saját vizsgálatát követően azt közölte, hogy a történelmi pecsétek és az ecsetvezetés elemzése alapján egyértelműen csak egy mester keze munkája lehet a kalligráfia. Arra kérte a kétkedő kutatókat, adjanak alaposabb magyarázatot arra, hogy mi alapján jutottak következtetéseikre.

A Sotheby’s kezdetben külföldi és kortárs művészeti alkotások megbízható eladójaként próbált betörni a kínai piacra, elkerülve a helyi aukciós szcénát érintő botrányokat. Első teljes kínai aukcióját decemberben tartotta.

A kínai aukciós piac – amely 2011-ben volt a csúcson – 2012-ben becslések szerint mintegy 4,7-12,1 milliárd dollár közötti forgalmat bonyolított. Abban az évben az Egyesült Államokban 9,25 milliárd, Nagy-Britanniában 4,76 milliárd dollárt ért el a műtárgypiac.

Kínában gyakoriak a hamisítások, de ritkán vezetnek hasonló léptékű vitához.

A tervek szerint a tekercset még idén láthatja a nagyközönség a Liu Ji-csien és felesége által alapított sanghaji múzeumban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez